Βουλή: Ψηφίστηκε σε νόμο ο Προϋπολογισμός του Κράτος για το 2020

Με 29 ψήφους υπέρ και 23 εναντίον, η ολομέλεια της Βουλής  ψήφισε σε νόμο τον Προϋπολογισμό του 2020.

Προηγουμένως η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τροπολογίες, σταυρώνοντας αριθμό κονδυλίων.

Ο προϋπολογισμός προνοεί συνολικά έσοδα €9.999,7 εκ. σε σύγκριση με €9.090,2 εκ. το 2019, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 10%, λόγω της περαιτέρω ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας και της αύξησης των συνεισφορών στα πλαίσια του ΓΕΣΥ από την 1η Μαρτίου, 2020.

Οι συνολικές δαπάνες της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται ότι το 2020 θα ανέλθουν στα €9.404 εκ., σημειώνοντας θετική μεταβολή ύψους 13,8%, λόγω της αναμενόμενης αύξησης των δαπανών στα πλαίσια έναρξης της υλοποίησης της 2ης φάσης του ΓΕΣΥ, από την 1η Ιουνίου 2020.

Το δημοσιονομικό ισοζύγιο το 2020, σύμφωνα με το μακροοικονομικό πλαίσιο, προβλέπεται να είναι πλεονασματικό, κατά 2,7% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Η συζήτηση του Προϋπολογισμού ενώπιον της Ολομέλειας άρχισε το απόγευμα της Δευτέρας με την παρουσίαση της συνοπτικής αναφοράς της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Ακολούθησαν οι ομιλίες των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων. Η συζήτηση συνεχίστηκε με τοποθετήσεις των Βουλευτών το πρωί και το απόγευμα της Τρίτης και ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, χαρακτήρισε ιστορικό τον Προϋπολογισμό του επόμενου έτους καθώς σε αυτόν έχει περιληφθεί ο πρώτος αυτόνομος Προϋπολογισμός της Βουλής, ο οποίος εγκρίθηκε με απόφαση της Βουλής και ενσωματώθηκε στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής ο Προϋπολογισμός του 2020 είναι ιστορικός και επειδή για πρώτη φορά στα χρονικά της Δημοκρατίας έχουν κατατεθεί πριν την ψήφιση του όλοι (30) οι Προϋπολογισμοί των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ημικρατικοί και φορείς) εκ των οποίων οι 27 έχουν ψηφιστεί σε νόμους.

Για τους 3 οργανισμούς των οποίων οι προϋπολογισμοί δεν ψηφίστηκαν είναι η ΑΛΚ, το ΡΙΚ και η Επιτροπή Σιτηρών. Για τους Οργανισμούς αυτούς η Ολομέλεια στη συνεδρία της 6ης Δεκεμβρίου ενέκρινε την εκταμίευση του δωδεκατημορίου του Ιανουαρίου.