Βουλή: Ψηφίστηκε ο νόμος για το κάπνισμα με 1 ψήφο διαφορά

Η Βουλή ψήφισε σήμερα μετά από μιά μαραθώνια συνεδρία σε  νόμο το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για την απαγόρευση του καπνίσματος.

Από τους 44 παρόντες Βουλευτές 22 υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, 21 ψήφισαν κατά, ενώ υπήρξε μία αποχή.

Οι σχετικοί κανονισμοί εγκρίθηκαν με 23 ψήφους υπέρ και 21 κατά, ενώ η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για τις εξώδικες ρυθμίσεις υπερψηφίστηκε με 30 ψήφους υπέρ, 12 κατά 1 αποχή.

Πριν την ψηφοφορία υπερψηφίστηκαν τροπολογίες που επιτρέπουν το κάπνισμα σε καθορισμένα δωμάτια ξενοδοχείων και ειδικά διαμορφωμένους χώρους καπνιστών εντός του ξενοδοχείου, όπως και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στα αεροδρόμια και τα λιμάνια.

 

Εγκρίθηκε τροπολογία του ΔΗΣΥ, πως ως ανοικτός εξωτερικός χώρος θεωρείται ο κάθε χώρος που καλύπτεται από στέγη και έχει μόνιμα ανοικτή τη μια πλευρά. Ακόμη, όταν ο ανοικτός εξωτερικός χώρος εφάπτεται στον εσωτερικό ή κλειστό χώρο, χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση μόνιμου διαχωρισμού, όταν ο ανοικτός εξωτερικός χώρος διαθέτει μόνιμα ανοικτή μια τουλάχιστον πλευρά.

Απορρίφθηκε τροπολογία του ΑΚΕΛ που αφορούσε απαγόρευση του καπνίσματος στο καζίνο.

Πρόταση της ΕΔΕΚ, της Αλληλεγγύης και της Συμμαχίας Πολιτών, να επιτρέπεται το κάπνισμα στο χώρο αναμονής των επιβατών στο αεροδρόμιο ή στο λιμάνι και στον οποίο απαγορεύεται η είσοδος σε ανήλικους, απορρίφθηκε.

Επίσης απορρίφθηκε  η πρόταση των πιο πάνω κομμάτων να επιτρέπεται το κάπνισμα σε δισκοθήκες και μπυραρίες, όταν το επιτρέπει ο ιδιοκτήτης και σε εστιατόρια, κάτω υπό προϋποθέσεις. Ψηφίστηκε η τροπολογία να επιτρέπεται το κάπνισμα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους σε ξενοδοχεία.

Σχετικά με τροπολογία που κατέθεσαν οι Οικολόγοι για απαγόρευση του καπνίσματος στις δημόσιες τουαλέτες, η Ολομέλεια ψήφισε υπέρ, ενώ δεν εγκρίθηκε τροπολογία του ίδιου κόμματος για αύξηση ποινών σε περίπτωση διάθεσης καπνικών προϊόντων σε ανήλικους. Απορρίφθηκε επίσης, τροπολογία για απαγόρευση καπνίσματος σε αθλητικούς χώρους.

Οι τροπολογίες του ΕΛΑΜ για διαγραφή της πρόνοιας περί της ευθύνης προσώπου που είναι υπεύθυνος σε χώρο απαγόρευσης του καπνίσματος και μείωση προστίμων, δεν εγκρίθηκαν από τη Βουλή.

Εγκρίθηκε επίσης τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, που αναφέρει πως ο χώρος που συνδέει τον εσωτερικό χώρο με το χώρο που επιτρέπεται το κάπνισμα, να συνδέεται με θύρα.