Βουλή: Ψηφίστηκε ομόφωνα ο νέος νόμος για την Ε.Φ.

Ψηφίστηκε ομόφωνα σε νόμο από την Ολομέλεια της Βουλής  το νομοσχέδιο που αναθεωρεί τον περί Στρατού της Δημοκρατίας Νόμο, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του Στρατού, στην τελική μορφή που πήρε μετά τη συζήτησή του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας.

Προηγουμένως η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε τροπολογία του ΔΗΚΟ με 9 ψήφους υπέρ, 35 εναντίον και 4 αποχές με την οποία καθόριζε τα καθήκοντα του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς.

Αναφερόμενος στην τροπολογία του ΔΗΚΟ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Φύτος Κωνσταντίνου είπε ότι αναμέναμε από το 2006 το νόμο και τους κανονισμούς για να ρυθμιστούν οι προαγωγές και κρίσεις στο στρατό και να εκσυγχρονιστεί η Εθνική Φρουρά.

Εκφράζοντας τη θέση ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να τύχει πρόσθετης επεξεργασίας, είπε ότι υπάρχουν κενά στα οποία θα μπορούσαμε να εγκύψουμε περαιτέρω.

Σε ό,τι αφορά την τροπολογία για τα καθήκοντα του Υπαρχηγού, ανέφερε ότι ο Υπαρχηγός πρέπει να προέρχεται από τις τάξεις της Εθνικής Φρουράς και γνωρίζει την Εθνική Φρουρά.

Σχολιάζοντας τη θέση ότι με την παραχώρηση των καθηκόντων που διαλαμβάνει η τροπολογία του ΔΗΚΟ θα δημιουργηθούν συνθήκες διαρχίας στο στρατό, με ταυτόχρονη υποτίμηση του Αρχηγού, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι ο Υπαρχηγός θα τελεί υπό τον έλεγχο του Αρχηγού.

Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ακόμα ότι όλοι οι στρατοί έχουν Υπαρχηγούς, και πολλοί πέραν του ενός. Ο Ελληνικός Στρατός έχει δύο υπαρχηγούς, συμπλήρωσε.

Αναφέροντας περαιτέρω ότι στα τάγματα υπάρχουν υποδιοικητές, διερωτήθηκε πού είναι το κώλυμα να έχει ο υπαρχηγός συγκεκριμένα καθήκοντα, έναντι του αρχηγού.

“Δεν πρέπει να υποτιμούνται οι Κύπριοι αξιωματικοί” συνέχισε και λέγοντας πως τα περί διαρχίας είναι ψεύδη, κατέληξε αναφέροντας ότι προσφέρουμε ηθική ικανοποίηση στους αξιωματικούς για την προσφορά τους στην Εθνική Φρουρά.