Βουλή: Ψηφίστηκε νέο νομικό πλαίσιο για προσλήψεις αστυνομικών

Με 50  ψήφους υπέρ και δύο αποχές ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής τη πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ  που καταργεί το όριο ηλικίας στην πρόσληψη εξειδικευμένων μελών της Αστυνομίας, όπως και τους κανονισμούς που κατέθεσε η Κυβέρνηση με τους οποίους αναθεωρούνται και εισάγονται νέα κριτήρια στην πρόσληψη μελών της Αστυνομίας.

Προηγουμένως η Ολομέλεια συζήτησε αριθμό τροπολογιών που κατέθεσαν κόμματα, εκτός από την τροπολογία του ΑΚΕΛ που υπερψηφίστηκε και οποία διαλαμβάνει πίστωση με 1 μόριο των υποψηφίων που έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι με τα νομοθετήματα, (τους κυβερνητικούς κανονισμούς) το στρεβλό σύστημα προσλήψεων στην Αστυνομία, για το οποίο όλοι γνωρίζαμε, αλλά κανένας δεν άγγιζε, διορθώνεται.

Είπε πως με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις (στους κυβερνητικούς κανονισμούς) εισάγονται αξιοκρατικές διαδικασίες με την εισαγωγή δείκτη μάζας σώματος για καθήκοντα που απαιτούν πολύ καλή φυσική κατάσταση και ψυχομετρικές εξετάσεις.

Πρόσθεσε ότι το ύψος των υποψηφίων διαμορφώνεται στο 1.60 γυναίκες και στον 1.65 για τους άνδρες και καταργείται το όριο ηλικίας για τους ειδικούς αστυνομικούς.

Πρόσθεσε πως οι συνεχείς και οι αυξανόμενες προκλήσεις απαιτούν ορθολογικό συνδυασμό προσόντων και ικανοτήτων, για μια αστυνομία αναβαθμισμένη, που θα μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια.

Ανέφερε ότι το νέο πλαίσιο (οι κανονισμοί που κατέθεσε η Κυβέρνηση και η πρόταση νόμου) καταργεί το όριο της ηλικίας για είσοδο στο σώμα από το 28ο και το αυξάνει στο 35ο και καταργείται για τους ειδικούς και για τους εξειδικευμένους Αστυνομικούς εκτός από τα πλωτά και πτητικά μέσα.

Σε ό,τι αφορά την τροπολογία του ΔΗΚΟ για κατάργηση του ηλικιακού ορίου πρόσληψης, είπε πως δεν μπορεί ένας αστυνομικός πέραν των 45 και 50 ετών να λαμβάνει μέρος σε επιχειρησιακές δράσεις και όπως ανέφερε θα πηγαίνουν χαμένα τα χρήματα που επενδύει το κράτος για εκπαίδευση, αφού σχεδόν μετά την εκπαίδευση θα αφυπηρετούν.

Η Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε πως με τα νομοθετήματα εκσυγχρονίζονται τα κριτήρια πρόσληψης.

Πρόσθεσε πως το ΔΗΚΟ εισηγείται πλήρη κατάργηση του ορίου ηλικίας, ως θέση αρχής, καθώς αποτελεί δυσμενή διάκριση και σε αυτό, όπως ανέφερε συνηγορεί και Επίτροπος Διοικήσεως με σχετική έκθεση της.

Είπε ακόμα πως εφόσον ελέγχονται οι υποψήφιοι με νέα κριτήρια δεν υφίσταται λόγος για όριο ηλικίας και ανέφερε ότι η εισήγηση του ΔΗΚΟ (τροπολογία) συνάδει με αυτά που ισχύουν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε να μην αναγάγουμε τις σωματικές επιδόσεις σε καθοριστικό κριτήριο και ανέφερε πως η ΕΔΕΚ με τροπολογία που κατέθεσε εισηγείται χαλάρωση στα όρια του πρωταθλητή που τίθενται.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού είπε πως το ΑΚΕΛ από την πρώτη στιγμή έχει θέσει ως βασικά κριτήρια, το στόχο με το νέο πλαίσιο να ελαχιστοποιηθεί η διακριτική ευχέρεια των εκάστοτε κυβερνήσεων να παρεμβαίνουν στις προσλήψεις στην Αστυνομία, να να τεθούν αντικειμενικά κριτήρια και να αφαιρεθούν οι όποιες δικαιολογίες περί ανεπαρκών στελεχών.

Ανέφερε πως για το ΑΚΕΛ δεν μπορεί το ύψος να καθορίζει την ικανότητα ή την επάρκεια,
και πρόσθεσε ότι προσπαθήσαμε να πείσουμε ότι όπως υπάρχουν κριτήρια στην εισδοχή θα πρέπει να υπάρχουν κριτήρια επανεξέτασης των μελών, ωστόσο αυτή η προσπάθεια προσέκρουσε στις συνδικαλιστικές αντιδράσεις.

Καταλήγοντας είπε πως αν στην πορεία εντοπιστούν προβλήματα, η Βουλή είναι εδώ για να προβεί σε διορθώσεις.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Γεώργιος Παπαδόπουλος είπε πως επικεντρωνόμαστε στην άριστη φυσική κατάσταση και το λευκό μητρώο.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, πως για τη Συμμαχία τα νομοθετήματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς να λέμε ότι οδηγούμαστε στο τέλειο σύστημα.

Παρατηρώντας ότι το σύστημα προσλήψεων γίνεται πιο αξιοκρατικό, ανέφερε ότι μιλούμε για σώματα ασφαλείας και πρέπει να έχουν διαφορετικά κριτήρια πρόσληψης από ό,τι στην υπόλοιπη δημόσια υπηρεσία. “Μιλούμε για ανθρώπους που θα οπλοφορούν και επιχειρησιακά θα πρέπει να έχουν τα σωματικά προσόντα” και δήλωσε πως με βάση τούτο η Συμμαχία διαφωνεί με την κατάργηση του ορίου ηλικίας.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, αναφέροντας ότι πίσω από αυτές τις λεπτομέρειες υπάρχουν άνθρωποι που επηρεάζονται άμεσα, διατύπωσε τη θέση πως εάν δεν υπάρχει σύστημα συνεχούς ελέγχου της καταλληλότητας με ψυχομετρικές και άλλες εξετάσεις, είναι δώρο άδωρο τα κριτήρια εισδοχής.

Διερωτήθηκε, επίσης, γιατί ένα μέλος της φρουράς, που επιτελεί τα καθήκοντα του μέσα από παρακολούθηση ηλεκτρονικών συστημάτων, να τυγχάνει αποκλεισμού λόγω πλατυποδίας την ώρα που το 30% του πληθυσμού έχει πλατυποδία.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης παρατήρησε πως η τροπολογία του ΑΚΕΛ δίνει πλεονέκτημα στους άνδρες υποψηφίους έναντι των γυναικών και με την ίδια θέση συμφώνησε και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν αποδέχθηκε αίτημα που υπέβαλε ο κ. Νεοφύτου, στο μέσο της συζήτησης για αναβολή, λέγοντας ότι οι κανονισμοί της Βουλής προέχουν και της δικής του άποψης.

“Ολοι είπατε ότι οι κανονισμοί είναι μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”, συνέχισε και καταλήγοντας είπε πως αναβολή “μπορεί να σημαίνει ότι θα γεννήσουμε νέες ιδέες”.