Βουλή: Ψηφίστηκε η αποποινικοποίηση των εκτρώσεων

Μετά από μία μαραθώνια συζήτηση, η Ολομέλεια της Βουλής τροποποίησε το ποινικό κώδικα αποποινικοποιώντας τις εκτρώσεις μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης και μέχρι την 19η εβδομάδα σε περιπτώσεις βιασμού της εγκύου, με  33 ψήφους υπέρ, 8 εναντίον και 5 αποχές.

Υπέρ του τροποποιητικού νόμου τάχθηκαν ο ΔΗΣΥ, με τον βουλευτή Λεμεσού, Αντρέα Κυπριανού να διαχωρίζει την θέση του, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ με τους βουλευτές του Ζαχαρία Κουλία, Γιώργο Προκοπίου και Άγγελο Βότση να διαχωρίζουν την θέση τους κατά την συζήτηση.

Αποχή τήρησαν οι βουλευτές Γιώργος Περδίκης των Οικολόγων, η Άννα Θεολόγου, από το ΔΗΚΟ οι Γιώργος Προκοπίου, Μαρίνος Μουσιούττας και Πανίκος Λεωνίδου.

Από την αίθουσα της Ολομέλειας αποχώρησαν την ώρα της ψηφοφορίας οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλάς, Κώστας Κωνσταντίνου, Γιώργος Κάρουλας και Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Κατά της πρότασης ήταν ο ανεξάρτητος βουλευτής Παύλος Μυλωνάς, το ΕΛΑΜ και η Αλληλεγγύη.

Επίσης μετά από μακρά συζήτηση η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο τον Προϋπολογισμό του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για το έτος 2018, ο οποίος προβλέπει έσοδα συνολικού ύψους €1.492.227 και δαπάνες του ίδιου ύψους) με 47 ψήφους υπέρ και 3 αποχές. Τροποποίησε επίσης τον βασικό νόμο που διέπει το διορισμό και λειτουργία του διοικητικού συμβούλιου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, υπερψηφίζοντας το σχετικό νομοσχέδιο με 39 ψήφους υπέρ και 2 εναντίον.

Περαιτέρω η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα σε νόμους του προϋπολογισμούς των τριών κρατικών Πανεπιστημίων (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο και Ανοικτό Πανεπιστήμιο) για το 2018.

Επίσης μεταξύ των σημαντικών νομοθετημάτων που ψήφισε σε νόμους η Βουλή, με εφαρμογή μετά από 6 μήνες είναι ο νόμος για τα ποδήλατα.