Βουλή: Ψηφίστηκαν οι νόμοι για την άδεια πατρότητας και αύξηση κριτηρίων για επίδομα τέκνου

Απερρίφθη  ομόφωνα η αναπομπή του νόμου για το φόρο κατανάλωσης στη μπύρα

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμους τα νομοσχέδια με τα οποία παρέχεται το δικαίωμα δύο εβδομάδων άδεια πατρότητας, αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα τέκνου από το δεύτερο παιδί και άνω και για παραχώρηση άδειας μητρότητας και στις δύο γυναίκες στις περιπτώσεις παρένθετης τεκνοποίησης.

Επίσης, ψήφισε σε νόμο το νομοσχέδιο για την παροχή σύνταξης χηρείας σε γάμους που ο τεθνιώτας τέλεσε το γάμο μετά την συνταξιοδότηση, αφού παρέλθουν 5 χρόνια έγγαμου βίου.

Ολοι οι νόμοι ψηφίστηκαν ομόφωνα πλην αυτού που αυξάνει τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα τέκνου, που ψηφίστηκε με μια ψήφο εναντίον, αυτή του ανεξάρτητου Βουλευτή Παύλου Μυλωνά.

Επίσης η ολομέλεια απέρριψε τους λόγους αναπομπής του νόμου για τη μείωση του φόρου κατανάλωσης της μπύρας που παράγεται από μικρά ζυθοποιεία από 6 ευρώ στα 3 ευρώ για εκατό λίτρα ανά βαθμό αλκοόλης τελικού προϊόντος και ως εκ τούτου απερρίφθη και η αναπομπή.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε πως ο λόγος της αναπομπής άπτεται πολιτικής ανάγνωσης, καθώς πρώτη φορά γίνεται επίκληση διοικητικού κόστους για νόμο που ψηφίζει η Βουλή μετά από πρόταση νόμου.

«Ενώ ο νόμος που ψήφισε η Βουλή δεν περιέχει αύξηση των δημοσίων δαπανών γίνεται επίκληση της αύξησης του διοικητικού κόστους», είπε αναφέροντας ότι εάν ο λόγος αυτός γίνει αποδεκτός, πολιτικά είναι σαν να καταργεί το συνταγματικό δικαίωμα της Βουλής να καταθέτει προτάσεις νόμους.

Είπε πως αν ο λόγος αναπομπής γίνει αποδεκτός η Βουλή θα καταντήσει σφραγίδα που θα σφραγίζει νομοσχέδια.

Είπε, τέλος, πως η απόρριψη της αναπομπής είναι καίριο ζήτημα για τη διασφάλιση της ανεξάρτητης λειτουργίας του θεσμού του Κοινοβουλίου.