Βουλή: Ψηφίστηκαν νόμοι για κατάργηση τελών και χαρτοσήμων

Ψηφίστηκαν ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής σε νόμους δύο προτάσεις νόμου, που διαλαμβάνουν ότι δεν επιβάλλεται ή εισπράττεται τέλος πάνω στο ποσό της αρχικής σύμβασης δανειακής διευκόλυνσης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και ότι στις περιπτώσεις που υφιστάμενη υποθήκη ακυρώνεται και την ίδια μέρα συστήνεται νέα υποθήκη για τον ίδιο σκοπό επί του ιδίου ακινήτου, είτε υπέρ του ιδίου είτε υπέρ άλλου ενυπόθηκου δανειστή, η αξία του χαρτοσήμου να είναι μηδενική.

Η πρώτη πρόταση νόμου κατατέθηκε βουλευτές Μάριο Μαυρίδη και Μαρία Κυριακού εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού και Πάμπο Παπαγεωργίου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις.

Η δεύτερη πρόταση νόμου κατατέθηκε από τους βουλευτές Μάριο Μαυρίδη και Πάμπο Παπαγεωργίου.

Η κατάργηση της επιβολής ή είσπραξης τέλους θα ισχύει σε περίπτωση που υφιστάμενη υποθήκη ακυρώνεται και την ίδια μέρα ο ενυπόθηκος οφειλέτης συστήνει για τον ίδιο σκοπό νέα υποθήκη επί του ιδίου ακινήτου είτε με τον ίδιο είτε με άλλο ενυπόθηκο δανειστή.

Σε περίπτωση που υφιστάμενη υποθήκη ακυρώνεται και την ίδια μέρα ο ενυπόθηκος οφειλέτης συστήνει για τον ίδιο σκοπό νέα υποθήκη επί του ιδίου ακινήτου με τον ίδιο ενυπόθηκο δανειστή και το ποσό της νέας υποθήκης, εξαιρουμένου κάθε δεδουλευμένου ή μη δεδουλευμένου τόκου για καθεμία των περιπτώσεων, είναι το ίδιο ή μικρότερο από το ποσό της υποθήκης που ακυρώνεται.

Σε περίπτωση μεταβίβασης υποθήκης από γονέα προς τέκνο για το ποσό που αυτός δανείστηκε δυνάμει της υποθήκης, το οποίο παραμένει ακόμη απλήρωτο κατά την ημέρα κατά την οποία διενεργείται η μεταβίβαση.

Σε περίπτωση μεταβίβασης υποθήκης διαφορετικά παρά από γονέα προς τέκνο για το ποσό που αυτός δανείστηκε δυνάμει της υποθήκης, το οποίο παραμένει ακόμη απλήρωτο κατά την ημέρα κατά την οποία διενεργείται η μεταβίβαση.

Σύμφωνα με τους εισηγητές των προτάσεων νόμου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποσκοπούν στη διευκόλυνση των δανειοληπτών και στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους θέσης έναντι των τραπεζών. Ειδικότερα, με τις ρυθμίσεις περιορίζεται το κόστος μεταφοράς δανείου έναντι υποθήκης από ένα πιστωτικό ίδρυμα σε άλλο, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η μεταφορά αυτή και ο δανειολήπτης να επωφελείται λόγω των ευνοϊκότερων όρων δανειοδότησης που δυνατόν να του παρέχει άλλο πιστωτικό ίδρυμα.

Περαιτέρω, με τις ρυθμίσεις αναμένεται ότι θα ενταθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων, γεγονός που θα συμβάλει στη μείωση των δανειστικών επιτοκίων.

Οπως προστίθεται στην έκθεση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών στα πλαίσια της συζήτησης των προτάσεων νόμου, ο εκπρόσωπος του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, χωρίς να διαφωνεί με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις αυτών, επισήμανε ότι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση ακύρωσης υφιστάμενης υποθήκης και σύστασης νέας για τον ίδιο σκοπό, τα μεταγενέστερα της υποθήκης αυτής εμπράγματα βάρη θα έχουν προτεραιότητα έναντι της νέας υποθήκης.