Βουλή: Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ

Η Ολομέλεια της Βουλής με 32 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 1 αποχή ψήφισε το νέο Προϋπολογισμό του ΡΙΚ .

Οπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το σχετικό νομοσχέδιο, ο Προϋπολογισμός του ΡΙΚ για το 2019 σε συνέχεια της καταψήφισής του από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 15/3/2019, έτυχε τροποποίησης και υποβλήθηκε εκ νέου στο Υπουργείο Εσωτερικών στις 19/3/2019, αφού έτυχε της ανάλογης μελέτης και επεξεργασίας από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ σε συνέχεια διαβούλευσης με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι ο αναθεωρημένος Προϋπολογισμός του ΡΙΚ έχει τροποποιηθεί με μείωση του ποσού της κρατικής χορηγίας κατά €400.000 σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση Προϋπολογισμού (χορηγία ύψους €32.860.000 από €33.260.000).

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά απέρριψε τα μαθήματα κυρίως από μικρά κόμματα για καταψήφιση προϋπολογισμών.

Μιλώντας για ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ο κ. Κουλλά δήλωσε ότι δεν είναι το ύψος του προϋπολογισμού το ζήτημα, αλλά η αποστολή του ΡΙΚ.

Εξήγησε ότι ο ΔΗΣΥ θα υπερψηφίσει αυτό τον προϋπολογισμό, αλλά θα τον εξετάσουν και στο μέλλον. «Θα απαιτήσουμε αλλαγές», δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, τονίζοντας ότι δεν είναι τώρα που εμφανίστηκαν τα προβλήματα του ΡΙΚ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε απολύτως τίποτα για διόρθωσή τους.

Εκφράζοντας την απορία για το τι έκανε τόσο καιρό ο Υπουργός Εσωτερικών, κατήγγειλε ότι το μόνο που συνέβαινε ήταν η υποταγή του ΡΙΚ στις κυβερνητικές πολιτικές.

«Θα υπερψηφίσουμε τον προϋπολογισμό», είπε, σημειώνοντας ότι «θέλουμε ένα ΡΙΚ το οποίο να τιμά τις παραδόσεις του, αλλά να βλέπει μπροστά και όχι πίσω».

Σε τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος επανέλαβε τη θέση για καταψήφιση του προϋπολογισμού του ΡΙΚ.

Παραθέτοντας στοιχεία από προηγούμενους προϋπολογισμούς, δήλωσε ότι «όσοι θέλουν να βοηθήσουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση πρέπει να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό του 2019». Αναφέρθηκε επίσης σε υπάλληλους «που μπήκαν από την καμινάδα».

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου μίλησε για διαχρονικά λάθη στο ΡΙΚ, σημειώνοντας ότι τίθεται ζήτημα ύπαρξης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

«BBC δεν θα γίνει ποτέ», είπε, σημειώνοντας ότι πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο και τονίζοντας τη θετική ψήφο της ΕΔΕΚ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, αναφέρθηκε σε «γνωστές παθογένειες» του ΡΙΚ, σημειώνοντας ότι θα υπερψηφίσει τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, παραλληλίζοντας έναν ασθενή που δεν πάει για ευθανασία αλλά για θεραπεία.

Όπως εξήγησε «αυτοί που θέλουν BBC είναι οι πρώτοι που θα το καταψηφίσουν όταν γίνει BBC», αναφερόμενος στην ανεξαρτησία του.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, μιλώντας για θέατρο του παραλόγου, κατήγγειλε αντιπερισπασμό υπενθυμίζοντας το πόρισμα του Συνεργατισμού.

Αποδέχθηκε την κριτική που γίνεται στο ΡΙΚ, ωστόσο έδωσε θετική ψήφο στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του 2019.

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας, εκ μέρους του Κινήματος «Αλληλεγγύη», διερωτήθηκε αν μέσα σε μια βδομάδα διορθώθηκαν τα πάντα όσον αφορά στο ΡΙΚ. «Θα τον καταψηφίσουμε», είπε, μιλώντας για συμπαιγνία.

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, είπε ότι όλα τα κόμματα έχουν διορίσει διαχρονικά άτομα στα διοικητικά συμβούλια του ΡΙΚ. Εξέφρασε τη θέση ότι το ΡΙΚ είναι έρμαιο της εκάστοτε κυβέρνησης και έρμαιο εξυπηρετήσεων.