Βουλή: Στην ολομέλεια 2 μνημονιακά νομοσχέδια

Παραπέμπονται στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση δύο μνημονιακά μομοσχέδια τα οποία συζήτησε σήμερα η  Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.

Το ένα αφορά νομοσχέδιο με το οποίο μεταφέρεται η αρμοδιότητα της παροχής του επιδόματος τέκνου και μονογονεϊκής οικογένειας από το Υπουργείο Οικονομικών, στο Υπουργείο Εργασίας και το  δεύτερο νομοσχέδιο,  για τη μεταφορά της αρμοδιότητας της διαχείρισης της παροχής συντάξεων και επιδομάτων από το Ταμείο Ανακουφίσεως Παθόντων στο Υπουργείο Εργασίας.

Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Εργασίας αποτελεί μνημονιακή δέσμευση που ανέλαβε η Κυβέρνηση έναντι της Τρόικας και εντάσσεται στις υποδείξεις των δανειστών της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως η αρμοδιότητα της εφαρμογής της συνολικής επιδοματικής πολιτικής του κράτους περιέλθει στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι το κονδύλι για την παροχή του επιδόματος τέκνου περιλήφθηκε στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας για το 2014. Αναφέρεται επίσης ότι από τις 28 Ιουλίου μέρος του προσωπικού της Υπηρεσίας Χορηγιών και Επιδομάτων μετακινήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας.

Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται επίσης ότι επίδομα τέκνου και επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας λαμβάνουν οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα που έχουν τα τελευταία τρία χρόνια τη συνήθη διαμονή τους στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές .

Σε ό,τι αφορά την παροχή μηνιαίων συντάξεων και οφελημάτων προς τα εξαρτώμενα πεσόντων, εξαφανισθέντων και αναπήρων του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 – 59, των δικοινοτικών ταραχών 1963-64, του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, όπως και για τους κληρωτούς και εφέδρους της Εθνικής Φρουράς που τραυματίζονται και παραμένουν ανάπηροι και τα εξαρτώμενα και τους εφέδρους των κληρωτών και εφέδρων που φονεύονται κατά την υπηρεσία τους μέχρι τώρα το ταμείο τύγχανε διαχείρισης από την Επιτροπή Ανακουφίσεως Παθόντων με Πρόεδρο το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών ή αντιπρόσωπό του.

Με την τροποποίηση οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στο Υπουργείο Εργασίας. Το κονδύλι για την παροχή συντάξεων και επιδομάτων περιλήφθηκε στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας για το 2014.

Η Επιτροπή Εργασίας συζήτησε και θα συζητήσει εκ νέου νομοσχέδιο και κανονισμούς για κατάργηση της νομοθεσίας για το λαχείο πρόνοιας και του σχετικού ταμείου. Μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν επιφυλάξεις για την κατάργηση της σχετικής νομοθεσίας για αυτό και τα νομοθετήματα θα συζητηθούν εκ νέου.

Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι παρά το γεγονός ότι με βάση τη νομοθεσία ταμείο που ιδρύθηκε για παροχή έκτακτης βοήθειας σε ανάπηρους και αναξιοπαθούντες θα είχε τα κύρια έσοδα του από την κυκλοφορία λαχείου, μετά το 1997 δεν εκδίδεται λαχείο, αλλά λειτουργούσε με παροχή ετήσιας κρατικής χορηγίας 136.000 ευρώ.

Τα άτομα που τύγχαναν στήριξης από το υπό κατάργηση ταμείο αναμένεται ότι θα στηρίζονται από τον ανεξάρτητο φορέα κοινωνικής στήριξης. Ο νόμος για τη σύσταση του φορέα ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής.

Στην έκθεση για το νομοσχέδιο, με το οποίο θα καταργείται το λαχείο και το ταμείο αναφέρεται ότι η κατάργηση του αποφασίστηκε μετά από αξιολόγηση και τον εντοπισμό σειράς προβλημάτων που παρουσίασε η λειτουργία του.

Μεταξύ άλλων στην έκθεση αναφέρεται ότι τα ποσά που εγκρίνονταν αφορούν την αποπληρωμή χρεών των δικαιούχων που ωστόσο ήταν μικρά για να είναι αποτελεσματικά και ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία κατά τους ετήσιους ελέγχους παρατηρούσε ότι έπρεπε να επανεξετασθεί η αναγκαιότητα της λειτουργίας του λαχείου και του ταμείου λαχείου, αφού οι βοηθούμενοι μπορούσαν να βοηθηθούν από διάφορα άλλα σχέδια του τμήματος κοινωνικής ευημερίας και της ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες.

Η Επιτροπής Εργασίας της Βουλής θα συνεχίσει τη συζήτηση της πρότασης νόμου που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα για τροποποίηση του περί παίδων νόμου.