Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση μετά από έντονες αντιπαραθέσεις

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων η συζήτηση  της νέας συμφωνίας δανειοδότησης της Ελλάδος,  με στόχο να ολοκληρωθεί  σήμερα  και να ακολουθήσει η ψηφοφορία του νέου μνημονίου.

Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε στο Σώμα, κάποια στιγμή τις πρώτες πρωινές ώρες που ετίθεντο συνεχώς διαδικαστικά ζητήματα, ότι «στις 4 το απόγευμα πρέπει να είμαι στις Βρυξέλλες, και εάν δεν πάω με ψηφισμένη τη συμφωνία, θα μας πάνε αναγκαστικά σε μικρότερο δάνειο-γέφυρα».

Η μαραθώνια και πρωτοφανής κοινοβουλευτική διαδικασία ξεκίνησε 15 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα Πέμπτης, όταν η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων αποφάσισε μετά από δύο ψηφοφορίες, με 11 ψήφους «υπέρ», 7 «κατά» και 2 «παρών», να απορρίψει την πρόταση της Προέδρου του Σώματος κας. Κωνσταντοπούλου, και να συνέλθει αμέσως, και όχι το πρωί της Παρασκευής, η Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του νέου Προγράμματος Στήριξης της Ελλάδος.

Έτσι, μετά από ένα ατέλειωτο 48ωρο διαβουλεύσεων, που συχνά έλαβαν δραματικούς τόνους, η Ολομέλεια του Σώματος συνήλθε λίγο μετά τη 2:00πμ Παρασκευής. Αλλά δεν άρχισε η επί της ουσίας συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου της νέας δανειακής σύμβασης μέχρι τις 3:45 πμ, καθώς ετέθησαν από αρκετούς βουλευτές ενστάσεις για 2 τροπολογίες που εισήγαγε η κυβέρνηση, αλλά και από την Πρόεδρο της Βουλής ζήτημα που αφορούσε το διαδικαστικό της συζήτησης.

Η κ. Κωνσταντοπούλου πρότεινε η συζήτηση να αρχίσει στις 3:45 το πρωί και να διαρκέσει 10 ώρες. Στις διαμαρτυρίες πολλών βουλευτών, απάντησε «μην φωνάζετε, υπάρχει άπλετος χρόνος».

Ο βασικός εισηγητής του νομοσχεδίου, για την κυβέρνηση, Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος πήρε τον λόγο και απευθυνόμενος στο Σώμα είπε:

«Τα πράγματα είναι απλά. Στις 4 το απόγευμα συνέρχεται στις Βρυξέλλες σε έκτακτη συνεδρίαση το Eurogroup. Εάν δεν ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα, εγώ που υπέγραψα την αρχική συμφωνία στις 12 Ιουλίου θα πάω εκεί και θα τους πω ότι δεν έχω την ψήφο της Βουλής, και θα πάμε σε δάνειο-γέφυρα».

Τελικά, η πρόταση της Προέδρου της Βουλής για 10ωρη συζήτηση απορρίφθηκε και αυτή, και η συνεδρίαση ξεκίνησε 15 λεπτά πριν από τις 4 με στόχο να λήξει με την ψηφοφορία έως τις 7 το πρωί.

Παλιότεροι πολιτικοί σχολίασαν ότι συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων δεν έχει αρχίσει ποτέ τέτοια ώρα.

Πριν κατέλθει από το βήμα της Προέδρου, δίνοντας τη θέση της στον Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Αλέξη Μητρόπουλο, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε:

«Μετά από όλα αυτά, ζητώ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό που, όταν ανέλαβα τη θέση της Προέδρου, είχα δηλώσει ότι αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει άλλο Μνημόνιο. Δυστυχώς, θα το κάνει».