Βουλή: Νομοσχέδια για ποινική ευθύνη Υπουργών και ανεξαρτήτων αξιωματούχων

Δύο νομοσχέδια για την ποινική ευθύνη των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και Κρατικών Ανεξάρτητων Αξιωματούχων,  θα συζητηθούν  στις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Οι θέσεις τους θα τεθούν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών την ερχόμενη Τετάρτη, η οποία θα αποφασίσει τους περαιτέρω χειρισμούς.

Σε δήλωση μετά τη νέα συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών είπε πως στα προτεινόμενα νομοσχέδια για την ευθύνη των Υπουργών και των ανεξάρτητων αξιωματούχων, η Επιτροπή διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για την ουσία, το περιεχόμενο και το σκοπό των προτεινόμενων νόμων.

Αφού ανέφερε ότι τα νομοσχέδια θα συζητηθούν στις Κοινοβουλευτικές ομάδας και η Επιτροπή Νομικών θα επανέλθει την ερχόμενη εβδομάδα, πρόσθεσε ότι εντοπίστηκαν σοβαρά νομικά προβλήματα και αρνητικές νομικές προεκτάσεις στην περίπτωση που αυτά τα νομοσχέδια ψηφιστούν σε νόμους.

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι εγείρεται πλειάδα νομικών ζητημάτων που απαιτούν περαιτέρω χειρισμούς.

Τροποποίηση ποινικού κώδικα για αρπαγή ανηλίκων

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών ανέφερε ότι η Επιτροπή Νομικών συζήτησε νομοσχέδιο για τροποποίηση του ποινικού κώδικα με την οποία ποινικοποιείται η αρπαγή ανηλίκου από τη δημοκρατία, στο εξωτερικό από τον ένα γονέα ή άλλο συγγενικό πρόσωπο.

`Οπως εξήγησε ο κ. Σαμψών ο νόμος θα καθιστά ποινικό αδίκημα την ενέργεια του αλλοδαπού γονέα που παίρνει ο παιδί και πάει στη χώρα του, με τη συγκατάθεση του γονέα που μένει στην Κύπρο και και δεν επιστρέφει το παιδί στην Κύπρο.

Εξήγησε ότι δεν υπήρχε ποινικό αδίκημα, σε περίπτωση συναίνεσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εξόδου του παιδιού από τη Δημοκρατία, από τον άλλο γονέα.

Ο κ. Σαμψών ανέφερε πως υπάρχει ένα ερώτημα προς διευκρίνιση εξηγώντας ότι πρέπει να διευκρινιστεί εάν το αδίκημα θα είναι αυστηρής ποινικής ευθύνης ή εάν θα δοθούν υπερασπίσεις.

Ο κ. Σαμψών ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει προβληματισμός  για πρόσθεση διατάξεων, που θα αφορούν τη διάπραξη του αδικήματος σε άλλη χώρα.