Βουλή: Μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του Χριστόδουλου Βενιαμίν και Κυριάκου Μάτση

Κατά τη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Δημήτρης Συλλούρης προέβη στις πιο κάτω αναφορές σε σχέση με τον θάνατο του πρώην βουλευτή Χριστόδουλου Βενιαμίν, τη θυσία του Κυριάκου Μάτση και την ανάγκη για σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση και την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα ήθελα με θλίψη να αναφερθώ στον θάνατο του πρώην μέλους της Βουλής Χριστόδουλου Βενιαμίν.

Ο Χριστόδουλος Βενιαμίν γεννήθηκε στην Κάτω Μονή της επαρχίας Λευκωσίας το 1922 και σπούδασε νομικά στο Λονδίνο. Υπηρέτησε την Κυπριακή Δημοκρατία από τη θέση του Επάρχου Λεμεσού και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών. Διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών και Αμύνης κατά την περίοδο 1975-1985 στις κυβερνήσεις Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ και Σπύρου Κυπριανού, και Υπουργός Εσωτερικών από το 1988 μέχρι το 1993 στην κυβέρνηση Γιώργου Βασιλείου. Διετέλεσε βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις από το 1997 μέχρι το 2001, περίοδο κατά την οποία ήταν αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών. Τέλος, ο Χριστόδουλος Βενιαμίν διετέλεσε αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, πρώτιστος στόχος του οποίου είναι η επιστημονική μελέτη, έρευνα και ανάδειξη της νεότερης ιστορίας της Κύπρου.

Διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων, εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μας προς την οικογένειά του.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σαν αύριο, τον Νοέμβριο του 1958, στο χωριό Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας, αρνούμενος να παραδοθεί στους Άγγλους αποικιοκράτες, έπεσε νεκρός ένας από τους σπουδαιότερους ήρωες της πατρίδας μας, ο Κυριάκος Μάτσης. Σε μια εποχή που η πίστη σε πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά κλονίζεται, που οι προσωπικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα δοκιμάζονται, σε ένα παρόν βαθύτατα και παγκόσμια ατομικιστικό, ο Κυριάκος Μάτσης αποτελεί παράδειγμα αυτοθυσίας, πίστης και επιμονής στα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας. Φιλόπατρις αλλά και οικουμενικός, έγραψε κάποτε πως αυτό που τον ένοιαζε ήταν «αυτή τη γη να την ζουν αυτοί που την ποτίζουν με τον ιδρώτα τους. Να περπατούν πάνω της ελεύθεροι διαφεντευτές και κυρίαρχοί της και ν’ αναπνέουν περήφανοι τον αέρα της, που να ’ναι αέρας δροσιάς, ομορφιάς, λεβεντοσύνης».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σας καλώ τώρα να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του Χριστόδουλου Βενιαμίν, καθώς και στη μνήμη του ήρωα Κυριάκου Μάτση.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο Νοέμβρης είναι αφιερωμένος στην προστασία και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών. Η σημερινή ημέρα θεσπίστηκε, με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση. Στόχος, η πρόληψη και καταπολέμηση αυτής της εγκληματικής παραβίασης των δικαιωμάτων των παιδιών, καθώς και η επικύρωση και εφαρμογή της σχετικής Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστής ως Σύμβασης Λανζαρότε, από όλες τις χώρες μέλη, την οποία το Κοινοβούλιό μας επικύρωσε τον Νοέμβριο 2014. Μεθαύριο τιμούμε και την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, αφού στις 20 Νοεμβρίου 1989, με την υιοθέτηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η παγκόσμια κοινότητα δεσμεύτηκε να προάγει, να υπερασπίζεται και να προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

μπορεί να έχουν υιοθετηθεί οι πιο πάνω Συμβάσεις, όμως τα δικαιώματα των παιδιών εξακολουθούν να παραβιάζονται και βασικές ανάγκες τους, όπως η πρόσβαση σε κατάλληλη τροφή, σε βασική ιατρική περίθαλψη και εκπαίδευση, δεν ικανοποιούνται. Ακόμη χειρότερα, πολλά παιδιά υποχρεώνονται σε καταναγκαστική εργασία, αποτελούν θύματα εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή στρατεύονται σε ένοπλες συγκρούσεις. Τα παιδιά, φίλες και φίλοι, αποτελούν το μέλλον της ανθρωπότητας και έχουμε χρέος να το διασφαλίσουμε. Όλοι μας λοιπόν, έχουμε υποχρέωση να μετατρέψουμε τον Νοέμβρη σε μήνα αφύπνισης και ενδυνάμωσης της προσπάθειας για ουσιαστικότερη στήριξη και προστασία των δικαιωμάτων τους.