Βουλή: Με τροποποίηση του κανονισμού το πόθεν έσχες των Βουλευτών

Κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών διεξήχθη συζήτηση επί της προθέσεως για αυτορύθμιση του πόθεν έσχες των Βουλευτών.

Η Επιτροπή Νομικών άρχισε την επεξεργασία κειμένου ευρείας τροποποίησης του κανονισμού λειτουργίας του νομοθετικού σώματος, που ετοίμασε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίκκος Μαππουρίδης για να ρυθμιστεί το πόθεν έσχες των Βουλευτών με στόχο την ταχύτερη δυνατή ψήφιση του.

Το κείμενο της τροποποίησης του κανονισμού, στο οποίο θα καταλήξει η Επιτροπή Νομικών θα τεθεί ενώπιον των κοινοβουλευτικών κομμάτων και του Προέδρου της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών ανέφερε μετά τη συνεδρία ότι η Επιτροπή έκρινε ότι οι Βουλευτές ως ασκούντες λαϊκή κυριαρχία θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε αυτορύθμιση στο πόθεν έσχες.

Πρόσθεσε ότι οι Βουλευτές πρώτοι από όλους “θα αυτορρυθμιστούμε άμεσα, σε πρώτο στάδιο με τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας της Βουλής”.

Ο κ. Σαμψών είπε ότι ακολούθως η Επιτροπή θα πρέπει να προχωρήσει στην τροποποίηση των δύο νόμων που έχουν ψηφιστεί και ο ένας κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ ο νόμος που αφορά τους πολιτειακούς αξιωματούχους (Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Βουλευτές και Υπουργούς) δεν κρίθηκε αντισυνταγματικός επειδή δεν προσέφυγε κανένας, ωστόσο, ενδεχόμενη προσφυγή θα τον οδηγήσει στην ατραπό της αντισυνταγματικότητας για αυτό και επιβάλλεται να τροποποιηθεί για να αρθεί η όποια αντισυνταγματικότητα.

“Στόχος και σκοπός είναι να ψηφιστούν νέοι νόμοι μέχρι τη λήξη της παρούσας βουλευτικής θητείας” πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως εάν είναι δυνατό μέχρι το τέλος του χρόνου να ψηφιστούν νόμοι θα ψηφιστούν.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Σαμψών διευκρίνισε ότι οι Βουλευτές δηλώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στη βάση του νόμου που έχει ψηφιστεί, γνωρίζοντας ότι αυτός είναι αντισυνταγματικός.

Εξήγησε ότι θα προχωρήσουν με συνταγματική δική τους αυτοδέσμευση μέσα από τον κανονισμό και μετά θα προχωρήσουν σε τροποποίηση των νόμων.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού ανέφερε ότι η προσπάθεια για ρύθμιση του πόθεν έσχες προσέκρουσε δύο φορές σε αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Διατυπώνοντας τη θέση ότι η διαφάνεια σε αυτά τα ζητήματα είναι κοινωνική αναγκαιότητα και ότι αυτοί που καθορίζουν το μέλλον του τόπου ή διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα πρέπει να λογοδοτούν μέσα από νομοθεσίες, είπε ότι άρχισε επί του θέματος στην Επιτροπή Νομικών ένας προβληματισμός που διαρκεί πέραν των 9 μηνών.

Συνεχίζοντας είπε πως “επειδή θέλουμε πριν ολοκληρωθεί η θητεία αυτής της Βουλής να ρυθμιστεί το θέμα για το σύνολο των ελεγχόμενων προσώπων, που συνιστούν κατάλογο που υπερβαίνει τους 100 θεσμούς, θεωρήσαμε ορθό όπως με τη δύναμη του παραδείγματος να προχωρήσουμε σε εκτενή τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας της Βουλής, που θα περιλαμβάνει εκτενείς ελέγχους, μηχανισμούς τιμωρίας και σε περιπτώσεις που προκύπτουν ποινικά αδικήματα σε διαδικασία άρσης της ασυλίας Βουλευτή”.

Με την αυτορύθμιση όπως κάνει ανά το παγκόσμιο οι πλειονότητα των κοινοβουλίων θα προχωρήσουμε σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αφορούν και τους βουλευτές και τους ελεγχόμενους αξιωματούχους του κράτους, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για αντισυνταγματικές διατάξεις στο νόμο που ψηφίστηκε, λήφθηκε πριν αρκετά χρόνια, με σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου πολύ διαφορετική από τη σημερινή και σε διαφορετικές συνθήκες.

“Εικάζω ότι στις παρούσες κοινωνικές συνθήκες ενδεχομένως ένα νέο Ανώτατο Δικαστήριο να έκρινε διαφορετικά ως προς τη δικαιολόγηση της ανάγκης επέμβασης στο συγκεκριμένο ατομικό δικαίωμα των δημοσίων προσώπων”, πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας επεξήγησε ότι ελεγχόμενοι θα είναι οι Βουλευτές, οι Υπουργοί και κατέχοντες άλλες εξουσίες, Επίτροποι, Ρυθμιστές, η δημόσια υπηρεσία και όσοι εκ της θέσεως τους διαχειρίζονται χρήματα της πολιτείας.

Καταλήγοντας είπε ότι ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η προεργασία των νόμων μέχρι τα Χριστούγεννα.