Βουλή: Καταψηφίστηκε η αναπομπή του ΠτΔ – Αναβολή για άλλα δύο

Η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε σήμερα κατά πλειοψηφία την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας, που αφορά στην αναστολή των διαδικασιών εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια καταψήφισε την αναπομπή του Προέδρου Αναστασιάδη με 17 ψήφους υπέρ και 35 κατά.

Εξάλλου, η Ολομέλεια, που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως, ψήφισε υπέρ της αναβολής της ψήφισης της αναπομπής του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων, ώστε να δοθεί περαιτέρω χρόνος στους βουλευτές για διαβούλευση.

Η Ολομέλεια θα επανέλθει την προσεχή Παρασκευή, 2 Αυγούστου, για ψήφιση υπέρ ή κατά της αναπομπής του Προέδρου Αναστασιάδη.

Υπέρ της αναβολής ψήφισαν ενώπιον της Ολομέλειας το ΔΗΚΟ, το ΔΗΣΥ, η ΕΔΕΚ, η Συμμαχία Πολιτών, το Κίνημα Αλληλεγγύης και οι Οικολόγοι.

Τέσσερις αναπομπές εξετάστηκαν, οι δύο πήραν αναβολή για την Παρασκευή

Η Ολομέλεια συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως, ώστε να εξετάσει τέσσερις αναπομπές νομοθεσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, που αφορούν τις μεταβιβάσεις και υποθηκεύσεις ακινήτων, την αναστολή των διαδικασιών εκποίησης ενυπόθηκων Ακινήτων τις Καταχρηστικές Ρήτρες σε Επιχειρηματικές Συμβάσεις που συνάπτονται από πολύ μικρές επιχειρήσεις καθώς και τον περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως νόμο.

Σε σχέση με τον περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως νόμο, η αναπομπή του Προέδρου Αναστασιάδη έγινε ομόφωνα αποδεκτή, με 46 ψήφους υπέρ.

Επίσης, η Ολομέλεια έκανε αποδεκτή την αναπομπή του Προέδρου για το νομοθέτημα που αφορά τη σύνταξη χηρείας. Υπέρ της αναπομπής ψήφισαν 29 βουλευτές, εναντίον 17, ενώ υπήρξαν και 2 αποχές.

Εξάλλου, αναβολή για την Παρασκευή πήρε η συζήτηση για την αναπομπή του Προέδρου του νόμου, που αφορά στις Καταχρηστικές Ρήτρες σε Επιχειρηματικές Συμβάσεις, που συνάπτονται από πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Υπέρ της αναβολής της ψήφισης της αναπομπής ψήφισαν 46 βουλευτές και ένας τάχθηκε εναντίον.

Τα υπό κρίση νομοθετήματα

Αναφορικά με την αναστολή των διαδικασιών εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων η Ολομέλεια απέρριψε την αναπομπή του νόμου από τον ΠτΔ, αφού προηγουμένως τέθηκε ζήτημα αναβολής της ψήφισης υπέρ ή κατά, για την Παρασκευή.

Υπέρ της αναβολής ψήφισαν 26 βουλευτές και εναντίον επίσης 26, με τον Πρόεδρο της Βουλής να περνά κατευθείαν στη διαδικασία για ψήφιση υπέρ ή κατά της αναπομπής του Προέδρου.

Τελικά, υπέρ της αναπομπής ψήφισαν 17 και εναντίον 35, με την αναπομπή του Προέδρου Αναστασιάδη να απορρίπτεται.

Σημειώνεται, ότι η εν λόγω πρόταση κατατέθηκε στη Βουλή από τους Νικόλα Παπαδόπουλο, Άγγελο Βότση και Μαρίνο Μουσιούττα, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, Γιώργο Λιλλήκα εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών, Μιχάλη Γιωργάλλα εκ μέρους της Αλληλεγγύης και Γιώργο Περδίκη εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

Σχετικά με την αναπομπή του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων, οι βουλευτές ζήτησαν περισσότερο χρόνο και συγκεκριμένα μέχρι την Παρασκευή, ώστε να προλάβουν την κατάθεση τροπολογιών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Άγγελος Βότσης, είπε ότι η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει και άλλες συνεδρίες εντός της εβδομάδας, ούτως ώστε να είναι έτοιμοι μέχρι την Παρασκευή.

Υπέρ της αναβολής τάχθηκαν 31 βουλευτές, ενώ εναντίον 16.

Πηγή: ΚΥΠΕ