Βουλή: Επανέναρξη εργασιών για τις Κοινοβουλευτικές τη Δευτέρα

Η Βουλή επαναρχίζει τις εργασίες της τη Δευτέρα στις 9 το πρώι, με τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων ευκαιριών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, με επιστολή που διαβίβασε στους Αρχηγούς ή Εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων ανακοινώνει ότι όρισε συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στις 10.00.

Σε σημερινή του δήλωση ανέφερε ότι η μεγάλη αλλαγή στη λειτουργία της Βουλής επέρχεται με τις συνεδρίες της Ολομέλειας να γίνονται την Παρασκευή πρωί. Εξήγησε ότι με αυτή τη ρύθμιση θα αξιοποιούνται πολύ καλύτερα και οι 5 μέρες της εβδομάδας τόσο σε επίπεδο βουλευτών όσο και σε επίπεδο τεχνοκρατών και λειτουργών της Βουλής.

Διευκρίνισε επίσης ότι οι Επιτροπές θα συνεδριάζουν σε τρεις ζώνες και σε δίωρες συνεδρίες και κατά τρόπο που η συνεδρία της μίας Επιτροπής να μην συμπίπτει με συνεδρία Επιτροπής με τα ίδια μέλη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι απώτερος στόχος των αλλαγών είναι η Βουλή να καταστεί πιο παραγωγική.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όρισε συνάντηση με την Επίτροπο Ισότητας για ανταλλαγή απόψεων σχετικών με θέματα που αφορούν την Επιτροπή.

Η Επιτροπή Οικονομικών συνεχίζει τη συζήτηση των νομοσχεδίων για τη Μεταρρύθμιση Δημόσιας Υπηρεσίας και άλλες προτεινόμενες ρυθμίσεις και στη συνεδρία προσκλήθηκαν να παραστούν ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας και ο Διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού.

Οι Επιτροπές Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και Παιδείας και Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών όρισαν συνεδρίες την Τρίτη 30 Αυγούστου.

Η Επιτροπή Εργασίας έχει στην ημερήσια διάταξη 3 προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ για την προστασία της μητρότητας.

Η Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θα ενημερωθεί από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για θέματα υδρογονανθράκων και θα συνεχίσει τη συνεδρία με το νομοσχέδιο για την προώθηση και ενθάρρυνση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τους σχετικούς κανονισμούς, περιλαμβανομένης της μεθοδολογίας υπολογισμού του τέλους κατανάλωσης στον ηλεκτρισμό.

Η Επιτροπή Παιδείας θα συνεχίσει τη συζήτηση με του κανονισμού για τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και του νομοσχεδίου για τη διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και Ελλάδας.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών θα συνεδριάσει την Τρίτη, 30 Αυγούστου, στις 11.00 το πρωί, με βάση την ακόλουθη ημερήσια διάταξη: Η Επιτροπή Ελέγχου θα έχει συνάντηση με τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιο Ορφανίδη.

Την Τετάρτη 31 Αυγούστου όρισε συνεδρία η Επιτροπή Νομικών για να συνεχίσει τη συζήτηση για τη Δωδέκατη Τροποποίηση του Συντάγματος, του περί Αστυνομίας Κανονισμούς, και τους Κανονισμούς για τους Ειδικούς Αστυνομικούς. Η Επιτροπή έχει στην ημερήσια διάταξη και το νομοσχέδιο για την Καταπολέμηση Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου.

Την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου όρισαν συνεδρίες, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, η Επιτροπή Άμυνας και η Επιτροπή Εσωτερικών.

Η Επιτροπή Γεωργίας θα συζητήσει την απόφαση της Κυβέρνησης για κλείσιμο του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης και τις αρνητικές συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο και το νομοσχέδιο για τις προδιαγραφές Εμπορίας των Αυγών.

Η Επιτροπή Άμυνας θα συνεδριάσει για προγραμματισμό και μελέτη εκκρεμούντων νομοσχεδίων, προτάσεων νόμου και κανονισμών και εγγραφή θεμάτων προς αυτεπάγγελτη εξέταση.

Η Επιτροπή Εσωτερικών θα συνεδριάσει την Πέμπτη, με κατ` άρθρον συζήτηση τριών νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συνεδρία όρισε και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου με ημερήσια διάταξη τη συζήτηση σχετικά με τις προτεραιότητες της Σλοβακικής Προεδρίας σε συνάντηση με την Πρεσβευτή της Σλοβακίας και ανταλλαγή απόψεων και τοποθέτηση των μελών της Επιτροπής αναφορικά με το ερωτηματολόγιο για την 26η εξαμηνιαία έκθεση της Διάσκεψης των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC).