Βουλή: Εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα που καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις

Η Βουλή ενέκρινε ομόφωνα, ψήφισμα που καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και την παραβίαση του δικαίου της θάλασσας.

Το κείμενο του ψηφίσματος συμφωνήθηκε από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα στη Σύσκεψη Αρχηγών.

Το ψήφισμα καταδικάζει την προκλητική ρητορική, τις επιθετικές ενέργειες και την παράνομη δράση της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των αναφαίρετων δικαιωμάτων εντός της ΑΟΖ της, κατά παράβαση του διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αναφέρεται ότι η εύρυθμη προώθηση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων πολιτών και ιδιαίτερα των νέων γενεών.

Της έγκρισης του ψηφίσματος προηγήθηκαν τοποθετήσεις επί της κατάστασης στην ΑΟΖ από τα κόμματα και από τους δύο ανεξάρτητους Βουλευτές. Δεν τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας που αποχώρησε νωρίτερα από τη συνεδρία.

Στο κείμενο ψηφίσματος η Βουλή, αναφέρει ότι παρακολουθεί με έντονη ανησυχία τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο, μέρος του οποίου αποτελεί πλέον και η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982).

Σημειώνει ότι οι τελευταίες αυτές απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας για παρεμπόδιση της υλοποίησης του προγράμματος ερευνητικών γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, είναι επέκταση της παράνομης τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κυπριακή θαλάσσια ζώνη και αποτελούν κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων με στόχο να αποτρέψουν, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, τη νόμιμη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας επί των ενεργειακών της πόρων.

Επισημαίνει ότι η κλιμάκωση της στρατιωτικής παρουσίας και επιθετικής δράσης της Τουρκίας αυξάνει περαιτέρω την ένταση και αστάθεια στην άκρως ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που αφορά όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και ευρύτερα τη διεθνή κοινότητα.

Σημειώνει ότι η παρεμπόδιση από την Τουρκία της ομαλής υλοποίησης του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στρέφεται και ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ για διαφοροποίηση των ενεργειακών οδών και βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης.

Σημειώνει επίσης ότι η εύρυθμη προώθηση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων πολιτών και ιδιαίτερα των μελλοντικών γενεών.

Υπογραμμίζει ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας υποσκάπτουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου.

Ακολούθως στο ψήφισμα αναφέρεται ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ομόφωνα και απερίφραστα καταδικάζει την προκλητική ρητορική, τις επιθετικές ενέργειες και την παράνομη δράση της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και των αναφαίρετων ενεργειακών της δικαιωμάτων εντός της ΑΟΖ της, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ειδικότερα της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Βουλή με το ψήφισμα της καλεί την Τουρκία να τερματίσει και να απέχει από τις απαράδεκτες αυτές ενέργειες και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δηλώνει ότι αναμένει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα επανεξετάσει τις τοποθετήσεις της επί των πρόσφατων εξελίξεων.

Καλεί τους εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, τα θεσμικά όργανα της Ένωσης, καθώς και τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσουν απερίφραστα τις νέες τουρκικές προκλήσεις και να ασκήσουν ουσιαστικές πιέσεις για συμμόρφωση της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο και τις αξίες και αρχές της Ένωσης, ειδικότερα δε με τις υποχρεώσεις της χώρας αυτής ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ έναντι όλων των κρατών-μελών της, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.