Βουλή: Εγκρίθηκαν οι κανονισμοί για το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε χθες η Ολομέλεια της Βουλής τους κανονισμούς για πρόσληψη, προαγωγή και υπηρεσία προσωπικού του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, με τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, να διαμηνύει προς την Κυβέρνηση, εκ μέρους του νομοθετικού σώματος, ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθεί η επιδειχθείσα μη τήρηση της συμφωνηθείσας διαβούλευσης με τη Βουλή, κάτι που αρκετοί Βουλευτές χαρακτήρισαν ως πολύ προσβλητικό και περιφρονητικό προς το νομοθετικό σώμα.

Υπέρ της έγκρισης των κανονισμών τάχθηκαν 33 Βουλευτές (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΚΣ ΕΔΕΚ), 20 (ΑΚΕΛ και Συμμαχία Πολιτών) ψήφισαν κατά και το Κίνημα Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών τήρησε αποχή. Απουσίαζαν την ώρα της ψηφοφορίας το ΕΥΡΩΚΟ και ο Βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.

Πριν την τελική ψηφοφορία και αφού προηγήθηκε μακρά συζήτηση, εγκρίθηκαν ένδεκα τροπολογίες που υπέβαλαν από κοινού το Κίνημα Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών και η Συμμαχία Πολιτών. Υπέρ των τροπολογιών ψήφισαν 33 Βουλευτές και 20 τήρησαν αποχή. Δεν υπήρξαν ψήφοι εναντίον.

Σκοπός των κανονισμών είναι η θέσπιση δευτερογενούς νομοθεσίας που να ρυθμίζει τη λειτουργία του Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Και, όπως ενημερώθηκε η Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών, η έγκρισή τους αποτελεί προαπαιτούμενη ενέργεια για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, καθώς και για τον καταρτισμό του προϋπολογισμού του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για το έτος 2015.

Αναφέρθηκε επίσης ότι η άμεση σύσταση και λειτουργία του Δημοσιονομικού Συμβουλίου είναι απαραίτητη, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία όφειλε να είχε συμμορφωθεί με την εν λόγω απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός του Ιανουαρίου του 2014. Ως εκ τούτου, με την έγκριση των κανονισμών, που κατατέθηκαν στη Βουλή στις 10 Απριλίου 2014, παρέχεται η δυνατότητα στελέχωσης του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία του το ταχύτερο δυνατό.

Πιο αναλυτικά, με τους εγκριθέντες κανονισμούς προωθείται η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οργανωτική δομή, τις εσωτερικές διαδικασίες λειτουργίας και τη στελέχωση (θέσεις, μισθολογικές κλίμακες, διαδικασίες πρόσληψης, προαγωγής) του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, καθώς και θέματα που αφορούν τους όρους υπηρεσίας, την αξιολόγηση, την αφυπηρέτηση και τα καθήκοντα του προσωπικού του Συμβουλίου.

Η ίδρυση ανεξάρτητου Δημοσιονομικού Συμβουλίου, κατόπιν απαίτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκύπτει από τις νέες νομοθετικές πράξεις, που είναι γνωστές ως “πακέτο των δύο” και οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου θα είναι η παροχή αξιολόγησης των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών προβλέψεων, καθώς και η παροχή εκτιμήσεων για τη δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης μέσω της εκ των προτέρων αξιολόγησης των δημοσιονομικών προβλέψεων και της εκ των υστέρων αξιολόγησης των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων.

Τους Βουλευτές, κατά τη συζήτηση των κανονισμών στην Ολομέλεια απασχόλησε ιδιαιτέρως η διαδικασία πλήρωσης των θέσεων του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και κατά πόσον αυτή θα έπρεπε να γίνει στη βάση των διαδικασιών που ακολουθούνται για την πρόσληψη προσωπικού στη Δημόσια Υπηρεσία ή εάν πρόκειται για “πολιτικούς διορισμούς” από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ υπήρξαν και αναφορές σε γνωστό δημοσιογράφο, τον Δημήτρη Γεωργιάδη, ο οποίος διορίσθηκε πρώτος Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, μετά την επικύρωση χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο της σύστασης του Συμβουλίου.