Βουλή: Διεθνής πρακτική οι καλοκαιρινές διακοπές των κοινοβουλίων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων σε ανακοινωση της αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας “Αλήθεια” με τίτλο “Θερινή Βουλή” , αναφέρει ότι αποτελεί διεθνή πρακτική χωρίς εξαιρέσεις ότι τα κοινοβούλια έχουν θερινές διακοπές.

“Αποτελεί διεθνή κοινοβουλευτική πρακτική χωρίς εξαιρέσεις, τα κοινοβούλια να έχουν θερινές διακοπές, η διάρκεια των οποίων στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι πολύ μεγαλύτερη από τις διακοπές της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου”.

Προστίθεται ότι η ετοιμότητα του Σώματος να συνέρχεται ανά πάσα στιγμή εάν αυτό κρίνεται σκόπιμο, για να εξετάζει θέματα απρόβλεπτα, επείγοντα και σοβαρά που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών είναι δεδομένη και αυτό είναι που συμβαίνει στην πράξη, ενώ υπενθυμίζεται ενδεικτικά ότι από το 2010 μέχρι και σήμερα, οι Επιτροπές και η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν συνέλθει σε συνεδρίες τους εντός του Ιουλίου και Αυγούστου.

Όπως αναφέρεται, ειδικότερα, η Ολομέλεια της Βουλής έχει συνέλθει στις 29 Ιουλίου 2010, στις 26 Αυγούστου 2011 (για να εξετάσει μνημονιακά νομοσχέδια), στις 27 Ιουλίου 2012 (για να εξετάσει αναπομπές και μνημονιακά νομοσχέδια), στις 29 Αυγούστου 2013 (για να εξετάσει μνημονιακά νομοσχέδια), στις 23 Ιουλίου 2014 (για να εξετάσει νομοσχέδιο για την πρόληψη και την καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους) και στις 6 Σεπτεμβρίου 2014 (για να εξετάσει μνημονιακά νομοσχέδια). “Ασφαλώς για την προετοιμασία των συνεδριάσεων της ολομέλειας προηγήθηκαν πολύωρες και συχνές συνεδρίες των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών” συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η Βουλή σημειώνει ότι η εκτελεστική εξουσία, γνωρίζοντας την κοινοβουλευτική πρακτική που αποτελεί και συνταγματική πρόνοια, οφείλει να αποστέλλει έγκαιρα και εν πάση περιπτώσει όχι κατά τον τελευταίο μήνα προ των θερινών διακοπών σοβαρά ή και θεσμικά νομοθετήματα που χρήζουν σοβαρής μελέτης και εξέτασης από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές και την ολομέλεια.

“Η Βουλή των Αντιπροσώπων σε περιπτώσεις έκτακτης, απρόβλεπτης, ακόμα και πραγματικής ανάγκης έστω και αν αυτή οφείλεται σε καθυστερημένη ή εκπρόθεσμη κατάθεση νομοσχεδίου εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας, αντιμετωπίζει τα ζητήματα αυτά στο σύνολό της άμεσα και αποτελεσματικά καθιστώντας αχρείαστη τη λειτουργία οποιουδήποτε θερινού τμήματος, τα οποία ας σημειωθεί στις χώρες όπου ισχύουν λειτουργούν μόνο κατά ένα μικρό διάστημα των θερινών διακοπών συνήθως κατά το μήνα Ιούλιο” προστίθεται.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι κοινοβουλευτικές επιτροπές ξεκινούν τις εργασίες τους την 1η Σεπτεμβρίου ενώ η ολομέλεια επαναρχίζει τις τακτικές συνεδρίες της στα μέσα Σεπτεμβρίου.