Βουλή: Απορρίφθηκε το νομοσχέδιο για συνεδριάσεις ΔΣ της ΚΤΚ μέσω τηλεδιάσκεψης

Με 30 ψήφους εναντίον και 19 υπέρ, η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων απέρριψε το νομοσχέδιο που θα επέτρεπε συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας μέσω τηλεδιάσκεψης και συνεδριάσεις της επιτροπής προσωπικού της ΚΤ ανεξαρτήτως χηρείας θέσης.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν όλα τα κόμματα πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

Κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια το ΔΗΚΟ ζήτησε αναβολή της ψηφοφορίας κάτι που ωστόσο απορρίφθηκε.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κατέθεσε τροπολογία που έθετε ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να διασφαλίζεται πως για σοβαρές αποφάσεις θα υπάρχει σημαντικός αριθμός φυσικής παρουσίας των μελών του ΔΣ του.

Η τροπολογία, η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τη βουλή, προνοούσε ότι η χρήση τηλεδιασκέψεων ή άλλων οπτικοακουστικών μέσων θα επιτρεπόταν μία φορά ανά τέσσερις συνεδριάσεις και ότι θα διενεργούνταν μόνο σε περίπτωση φυσικής παρουσίας τουλάχιστον τριών μελών του συμβουλίου στη συνεδρία.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου και της τροπολογίας, σημειώνοντας ότι είναι θετικό να υπάρχει φυσική συμμετοχή αλλά πρέπει να τεθούν κάποιοι περιορισμοί αρχικά και στην συνέχεια να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο.

Έφερε ως παράδειγμα εξάλλου ότι, μια φορά το μήνα, οι συνεδριάσεις του Eurogroup γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού αναφέροντας ότι κανένας δεν είναι ενάντια στην εισαγωγή της χρήσης της τεχνολογίας για τη διευκόλυνση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για κάτι απλό σε αυτή την περίπτωση, καθώς αφορά συνεδριάσεις του ΔΣ ενός οργανισμού που λαμβάνει σημαντικές και καθοριστικές αποφάσεις για τον τόπο.

Διερωτήθηκε εάν εξασφαλίζεται η ασφάλεια των συνεδριάσεων μέσω τηλεδιάσκεψης έχοντας υπόψη, όπως είπε, το τι συζητείται διεθνώς αυτή τη στιγμή για τα θέματα ηλεκτρονικής ασφάλειας, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα εάν είμαστε έτοιμοι να τα βγάλουμε «όλα στον αέρα», κατά την έκφρασή του.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε την επιθυμία να συζητηθεί το θέμα με την ΚΤ στο πλαίσιο ευρύτερης μεταρρύθμισης της εποπτικής Αρχής.

Σημειώνοντας ότι μετά τα όσα συνέβησαν το 2013 τροχοδρομήθηκαν ριζικές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο μόνος θεσμός που δεν έχει αλλάξει τίποτα μέχρι σήμερα στις δομές του είναι η ΚΤ, ενώ φέρει τις μεγαλύτερες ευθύνες, όπως είπε.

Πρόσθεσε ότι η ΚΤ δεσμεύτηκε πριν από 9 μήνες να παρουσιάσει ενώπιον της βουλής έκθεση πλάνου μεταρρύθμισης της, η οποία ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί. Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι την έκθεση δεν την έχουν δει ούτε τα μέλη του ΔΣ της ΚΤ καθώς, παραμένει στα συρτάρια της κ. Γιωρκάτζη, όπως ανέφερε.

Τόνισε δε πως χωρίς την μελέτη για την αναδιάρθρωση της ΚΤΚ, δεν είναι έτοιμοι να συζητήσουν θέματα τηλεδιασκέψεων και προσωπικού της ΚΤ.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι κανένας δεν είναι αντίθετος με την εισαγωγή της τεχνολογίας στις διαδικασίες συνεδριάσεων και λήψης αποφάσεων ιδιαίτερα για ένα τόσο για ένα τόσο σημαντικό οργανισμό, για να προσθέσει ωστόσο ότι επί της ουσίας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και ζητήματα που δεν καλύπτονται ούτε στο νομοσχέδιο, ούτε στην τροπολογία.

Ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Παύλος Μυλωνάς εξέφρασε έκπληξη που ενώ έγινε εισήγηση για εισαγωγή της τεχνολογίας στις διαδικασίες, δεν κατατέθηκαν ταυτόχρονα κανονισμοί που να ρυθμίζουν το πλαίσιο στο οποίο θα γίνεται η χρήση τους ενώ, η Άννα Θεολόγου αναφέρθηκε σε παραπλάνηση εκ μέρους της κυβέρνησης μέσω του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι γι’ αυτό πρέπει να καταψηφιστεί.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου για την μεταφορά της αρμοδιότητας έκδοσης κερμάτων από την ΚΤΚ στην Κυβέρνηση έχει αναβληθεί κατόπιν αιτήματος του ΚΣ ΕΔΕΚ.