Βουλή: Έκτακτη Ολομέλεια για εξέταση 6 αναπομπών

Βουλή: Έκτακτη Ολομέλεια για εξέταση 6 αναπομπών από τον ΠτΔ

Συνέρχεται σήμερα εκτάκτως στις 10.00 η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, μόλις δέκα ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές για να εξετάσει έξι αναπομπές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε νόμους που ψήφισε πριν από το κλείσιμό της.

Συγκεκριμένα, αναπέμφθηκε ο νόμος που αφορά την πρόωρη συνταξιοδότηση για πρόσωπα που δεν βρίσκονται στην αγορά εργασίας και καθίστανται μόνιμα ανίκανα για απασχόληση ως αντισυνταγματικός επειδή επιφέρει αύξηση δαπανών.

Αναπέμφθηκε ο νόμος που διαλαμβάνει ότι άτομο που στο πλαίσιο του συστήματος αξιολόγησης αναπηρίας έχει πιστοποιηθεί με μόνιμη μη αναστρέψιμη αναπηρία, χωρίς τη δυνατότητα αποκατάστασης ή βελτίωσης, να μην καλείται για επαναξιολόγηση της αναπηρίας σε μεταγενέστερο χρόνο. Αναπέμφθηκε ως αντισυνταγματικός επειδή περιέχει στοιχεία διοικητικής λειτουργίας, καταστρατηγώντας την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Επίσης στη Βουλή επέστρεψε αναπεμφθείς και ο νόμος με τον οποίο για σκοπούς κοινωνικής ασφάλισης εντάσσονται στους μισθωτούς και αυτοί που εργάζονται με αγορά υπηρεσιών. Ως λόγοι αναπομπής παρατίθενται η πρόσκρουση στο εργατικό δίκαιο, η πρόσκρουση στο ενωσιακό δίκαιο που διέπει τους δημόσιους διαγωνισμούς και η αύξηση δαπανών στο κράτος που θα επιφέρει η μετατροπή όσων παρέχουν υπηρεσίες στην Κυβέρνηση σε μισθωτά πρόσωπα.

Αναπέμφθηκε επίσης ο νόμος με τον οποίο πρόσωπο ηλικίας 63-65 ετών θεωρείται δικαιούχος σε επίδομα ασθενείας. Ο νόμος ψηφίστηκε με τροποποίηση από τη Βουλή νομοσχεδίου. Στους λόγους αναπομπής παρατίθεται η αύξηση των δαπανών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η αποδυνάμωση των δικλείδων που θεσμοθετήθηκαν για τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ.

Αναπεμφθείς είναι και ο νόμος με τον οποίο παραχωρήθηκε δικαίωμα ανεργιακού επιδόματος σε άτομα που δικαιούνται πρόωρης σύνταξης στο 63ο έτος της ηλικίας. Στους νόμους αναπομπής παρατίθεται η αποδυνάμωση των δικλείδων που θεσμοθετήθηκαν για τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ και η αύξηση των δαπανών του ΤΚΑ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε και τον νόμο με τον οποίο εισάγεται στα σχέδια υπηρεσίας στις κλίμακες Α8 και άνω η πάρα πολύ καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας. Στους λόγους αναπομπής παρατίθεται η παραβίαση της θεμελιώδους αρχής της διάκρισης των εξουσιών, καθώς η δημιουργία θέσεων και η σύνταξη και τροποποίηση των σχεδίων υπηρεσίας στη δημόσια υπηρεσία είναι αρμοδιότητα που ανήκει αποκλειστικά στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ