Βορίδης: Οι εκλογές είναι πιθανές

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη  το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών παραμένει ανοιχτό, όσο οι βουλευτές δεν ξεκαθαρίζουν τη στάση που θα κρατήσουν κατά τη διάρκεια τη κρίσιμης ψηφοφορίας

«Μου φαίνεται πως θα εξελιχθεί θετικά (η ψήφος εμπιστοσύνης). Αυτή είναι η εκτίμηση μου. Ο λόγος για τον οποίο τίθεται το ζήτημα αυτό, είναι γιατί τελευταία είχε αρχίσει και υπήρχε μια συζήτηση. Η πρώτη αιτία είναι ότι υπάρχουν πια ημερομηνίες στο σχετικά άμεσο μέλλον, οι οποίες συνδέονται με την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Προφανώς η συζήτηση για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα αρχίσει περίπου τον Ιανουάριο και επειδή σήμερα δεν έχουν εκφραστεί 180 βουλευτές που να πουν ότι ψηφίζουν έναν συγκεκριμένο πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως αντιστοίχως δεν έχουν εκφραστεί 120 βουλευτές που να πουν ότι δεν ψηφίζουμε κανέναν πρόεδρος της Δημοκρατίας σημαίνει ότι το θέμα των εκλογών παραμένει ανοιχτό» τόνισε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο «Βήμα Fm» και πρόσθεσε:

«Αν κάποιος θέλει να συζητήσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η κυβέρνηση με την διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, του δίνει τη δυνατότητα να το κάνει τώρα. Κλείνουμε τη συζήτηση των πρόωρων εκλογών, στο βαθμό που θα έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, η κυβέρνηση και με μια πράξη σαφώς πολιτική και ισχυρή, η κυβέρνηση λέει ότι θα ακολουθήσει αυτό που ορίζει το Σύνταγμα, σε ότι αφορά τις προθεσμίες και τους χρόνους για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας».

Ο κ. Βορίδης στη συνέχεια ανέφερε: «Κοιτάξτε σε τι πάει να μας παγιδέψει η στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε μια ειδική διαδικασία, που είναι η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία ορίζει, σωστά κατά τη γνώμη μου, ο συνταγματικός νομοθέτης, ότι θέλει αυξημένη πλειοψηφία, παίρνει αυτή τη διαδικασία και την κάνει διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου ή ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση όπως και η κρίση για την πολιτική της αποφασίζεται με σχετική πλειοψηφία στη Βουλή. Δεν θα αλλάξουμε τις πλειοψηφίες για χάρη του ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο υπουργός Υγείας σημείωσε: ««Συνάντησα και το κλιμάκιο της τρόικας. Είχαμε ανταλλαγή απόψεων για το πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας, περιμένουμε την αξιολόγηση τελικώς. Η συζήτηση πήγε εξαιρετικά καλά. Στην πραγματικότητα δεν έχουμε δυσκολίες ή διαφωνίες για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στο υπουργείο Υγείας».