Βοούν τα ξένα πρακτορεία για μυθικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Τη διαρροή των πληροφοριών ή σεναρίων ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες η Deutsche Bank, με έκθεσή της στην οποία έκανε λόγο για υποθαλάσσια αποθέματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα, στη Νότια Κρήτη, αξίας 427 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα αρχίσουν να εισρέουν στη χώρα από το 2020. Αν επαληθευτούν αυτά τα μεγέθη η Ελλάδα θα αναδειχθεί η 15η παγκοσμίως χώρα παραγωγός φυσικού αερίου.

Ήταν το δημοσίευμα που πυροδότησε σενάρια και προσδοκίες. Δεν υπάρχει πρακτορείο ή ξένη έγκριτη εφημερίδα που δεν έχει γράψει για τον «πλούτο» της Ελλάδας.

«Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι μια υπερχρεωμένη αλλά πετρελαιοπαραγωγός χώρα… η Αθήνα αποφάσισε να συνεχίσει την εξερεύνηση των δυνατοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου», έγραψε η έγκυρη γαλλική εφημερίδα η Le Monde.

Το Bloomberg γράφει ότι «σύντομα η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρώτη χώρα στην παραγωγή χρυσού σε όλη την Ευρώπη και να τη κάνει να ξεπεράσει τη Φινλανδία μέσα σε τέσσερα χρόνια. Αλλά δεν είναι μόνο ο χρυσός.Η χώρα κολυμπάει κυριολεκτικά στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο (!) χάρη στα πολλά κοιτάσματα στη δυτική πλευρά της. Η Ελλάδα σκοπεύει να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα αποθέματα υδρογονανθράκων ως μέρος μιας προσπάθειας αναζωογόνησης της οικονομίας της και να περιορίσει την εξάρτηση της από τις εισαγωγές ενέργειας».

Η γαλλική εφημερίδα La Tribune έκανε λόγο για μεγάλα κοιτάσματα χρυσού στην Ελλάδα. Η οικονομική εφημερίδα, επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει η πρώτη παραγωγός χώρα σε χρυσό το 2016 στην Ευρώπη εκτοπίζοντας την Φινλανδία, ενώ σήμερα είναι στην τεσσαρακοστή θέση!

Ο  Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος δήλωσε ότι οι διαδικασίες για τους υδρογονάνθρακες «έχουν μπει σε ένα δρόμο», αναφέροντας ενδεικτικά ότι μέσα στο 2013 θα «κοπούν» τα οικόπεδα και θα απευθυνθούν προσκλήσεις ενδιαφέροντος. «Οι έρευνες του επιστημονικού πληρώματος του σκάφους, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή δυτικά των Παξών, θα δώσουν πιο ευκρινή εικόνα για τις υπάρχουσες δυνατότητες, ενώ μέσα στο 2014 θ΄ αρχίσει η συστηματική έρευνα επί των δομών και θα υπάρχουν απτά δείγματα».

Ο καθηγητής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και σύμβουλος της καναδικής κυβέρνησης Αντώνης Φώσκολος, σχολίασε στην εφημερίδα Το Έθνος , ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης μπορεί να αποδειχθούν διπλάσιας αξίας. Και δήλωσε αισιόδοξος για να ξεκινήσουν κάποια στιγμή οι έρευνες, καθώς όπως είπε, τώρα ο Αντώνης Σαμαράς ξέρει… Τον είχε συναντήσει το καλοκαίρι μαζί με άλλους ερευνητές και τον είχαν ενημερώσει αναλυτικά .

«Ο κ. Σαμαράς αποδεικνύεται ότι χειρίστηκε με σοβαρότητα το θέμα, ενημερώνοντας τους Ευρωπαίους, τη Μέρκελ, τον Ολάντ αλλά και τους Αμερικανούς», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Εθνος» ο κ. Φώσκολος, σχολιάζοντας την έκθεση της Deutsche Bank για τους υδρογονάνθρακες.