“Βοήθεια” χρειάζομαι συντήρηση φωνάζει ο πύργος του ποιητή Δροσίνη

Πανό με την λέξη «βοήθεια» ανήρτησαν κάτοικοι των Γουβών της Εύβοιας στον πύργο του ποιητή Δροσίνη, δίνοντας του… φωνή για να πει:  «Βοήθεια, χρειάζομαι συντήρηση».

Ο γνωστός πύργος που βρίσκεται στις Γούβες ήταν ιδιοκτησία του ποιητή. Το οίκημα χρονολογείται μετά το 1800 και κατασκευάστηκε από τον Ιμπραήμ Αγά. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια τις εποχής είχε κάνει ένας σκλάβος που το ονομαζόταν Αχμέτ, μάλιστα λέγεται ότι σαν αντάλλαγμα ο Ιμπραήμ Αγάς του χάρισε την ελευθερία του. Η ιστορία αναφέρει ότι όσοι εργάσθηκαν έπαιρναν σαν αμοιβή λάχανα από τον πύργο του Αγά ο οποίος ήταν επιρρεπής στο αλκοόλ αλλά και πολύ σκληρός.

Όλα τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας θρύλος γύρω από τον πύργο που λέει ότι κάποτε ο Ιμπραήμ Αγάς μετά από πολλά βασανιστήρια, έσφαξε με μαχαίρι κάποιον Άραβα υπηρέτη του.

Μάλιστα, το αίμα του Άραβα υπηρέτη για πολλά χρόνια έμεινε ανεξίτηλο στους τοίχους του δωματίου που έγινε το φονικό. Μετά λοιπόν από το Αγά ο πύργος πέρασε στα χέρια του παππού του Δροσίνη το 1831 όπου εκεί μεγάλωσε και ο ποιητής. Σήμερα ο πύργος ανήκει στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού και τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως μουσείο με μια ενδιαφέρουσα λαογραφική συλλογή.

Γεννημένος το 1859 στην Πλάκα, από ευκατάστατη οικογένεια, με φιλολογικές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο Γεώργιος Δροσίνης, ποιητής, πεζογράφος, δημοσιογράφος, υπήρξε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από την ίδρυσή της, ενώ τιμήθηκε με το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών. Διαδραμάτισε επί εβδομήντα χρόνια σημαντικό ρόλο στο χώρο της ελληνικής πνευματικής, εκπαιδευτικής και κοινωνικής ζωής

ΠΗΓΗ: Istiaianews