Βλέπει λύση ο Πρόεδρος

Οι απεσταλμένοι των Ηνωμένων Εθνών έχουν υποχρέωση να υλοποιήσουν και όχι να παραποιήσουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

“Αυτό που απαιτείται είναι οι βασικές αρχές των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ να τύχουν σεβασμού και από τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους – που ποτέ δεν τους παραγνωρίζουμε διότι είναι συμπατριώτες μας – και από την Τουρκία που ελέγχει το βόρειο τμήμα (της Κύπρου) μέσα από την κατοχή, αλλά ιδιαίτερα και από τους απεσταλμένους των Ηνωμένων Εθνών που έχουν υποχρέωση να υλοποιήσουν τα ψηφίσματα και όχι να παραποιήσουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε ομιλία του στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Κυριάκου Μάτση, στο συνοκισμό Κολοσσίου, ανέφερε πως θέλει να κάνει ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση πως “όσο αποφασισμένοι είμαστε να συνομιλήσουμε και να πετύχουμε αυτό που θα γίνεται αποδεκτό και από τους Ελληνοκύπριους, άλλο τόσο είμαστε αποφασισμένοι να παρακάμψουμε και να αγνοήσουμε και τις όποιες πιέσεις και τις όποιες σκοπιμότητες προκειμένου να μπούμε σε ένα διάλογο χάρη του διαλόγου”.

Παράλληλα υπογράμμισε πως “η λύση του Κυπριακού μπορεί να αποβεί ο καταλύτης για την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση. Η λύση του Κυπριακού θα δώσει τέλος στην τουρκοποίηση των κατεχομένων εδαφών μας, θα ανακόψει τη ροή των εποίκων, θα απαλλάξει την πατρίδα μας από τα κατοχικά στρατεύματα και θα διαμορφώσει συνθήκες ενότητας και συνδημιουργίας για το σύνολο του κυπριακού λαού σε όλη την επικράτεια του νησιού”, σημείωσε.

“Ο χρόνος είναι αδυσώπητος, οι συνθήκες διαφοροποιούνται. Αυτό δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι θα πρέπει κάποιοι να υπολογίζουν ότι ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης που ο χρόνος επιφέρει θα μπορεί να δεχθούμε και την όποια λύση”, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και σημείωσε πως “ο χρόνος δεν μετράει σε βάρος μόνον των δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων, αλλά και των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι σταδιακά και μέσα από την πάροδο του χρόνου μετατρέπονται σε μειοψηφία ακόμη και στην κατεχόμενη περιοχή”.

“Και πάλι η Ιστορία μάς κτυπά την πόρτα. Θα πρέπει αυτή τη φορά να είμαστε καλά προγραμματισμένοι, με ορθό προγραμματισμό, με αξιοποίηση και της ιδιότητας μας ως πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του στρατηγικού ρόλου, του αναβαθμισμένου, που τυγχάνει η πατρίδα μας, να αξιώσουμε και να πετύχουμε ώστε οι προσδοκίες 39 χρόνων, αλλά και τα όσα χρωστούμε στους ήρωες, όπως ο Κυριάκος Μάτσης, να τα τιμήσουμε με έργα και όχι να παραμένουμε στα λόγια”, πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στις τιτάνιες προσπάθειες, που όπως είπε, καταβάλλονται για να μπορέσει ο τόπος να εξέλθει της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία έχει οδηγηθεί, προσθέτοντας πως “την ίδια ώρα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη λύσης του εθνικού μας προβλήματος, τον τερματισμό της κατοχής, την επανένωση της πατρίδας μας και τη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέπουν σε όλους ανεξαίρετα τους Κυπρίους να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα τους δικαιώματα και συμβιώσουν ειρηνικά”.

“Είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Δεν θα φεισθούμε κόπου, χρόνου και προσπαθειών για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος. Η λύση του κυπριακού μπορεί να αποβεί ο καταλύτης για την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση. Η λύση του Κυπριακού θα δώσει τέλος στην τουρκοποίηση των κατεχομένων εδαφών μας, θα ανακόψει τη ροή των εποίκων, θα απαλλάξει την πατρίδα μας από τα κατοχικά στρατεύματα και θα διαμορφώσει συνθήκες ενότητας και συνδημιουργίας για το σύνολο του κυπριακού λαού σε όλη την επικράτεια του νησιού”, ανέφερε.

Σημείωσε πως για να το πετύχουμε αυτό “χρειάζεται ενότητα, χρειάζεται ορθός προγραμματισμός, καλή προετοιμασία. Για αυτό και καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όλους ανεξαίρετα τους πολίτες να ενώσουμε τα χέρια, μακριά και πέρα από τις όποιες άλλες σκοπιμότητες, μακριά από τις όποιες άλλες διαφορές μας χώριζαν στο παρελθόν”, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως “ο Κυριάκος Μάτσης είναι τόσο επίκαιρος, όσο και πολύτιμος κάτω από τις συνθήκες που βιώνουμε. Σήμερα, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τόσες συσσωρευμένες προκλήσεις στο εθνικό πρόβλημα και στην οικονομία, η θυσία του αλλά και οι ιδέες και οι αντιλήψεις του, μας εμπνέουν, μας ενισχύουν και μας καθοδηγούν”, είπε..

Εμπνευσμένοι από τα υψηλά οράματα του Κυριάκου Μάτση θα δώσουμε τη μάχη για την επανένωση και την ανόρθωση της πατρίδας μας, επεσήμανε.