Βιταμίνη C και κρυολόγημα

Η βιταμίνη C  ή ασκορβικό οξύ,  αποτελεί πιθανότατα το πιο γνωστό και ευρύτερα χρησιμοποιούμενο διατροφικό συμπλήρωμα. Ο ανθρώπινος οργανισμός δε μπορεί να συνθέσει από μόνος του αυτή τη βιταμίνη γι αυτό και πρέπει να τη προσλαμβάνει από τη καθημερινή του διατροφή.

Η Βιταμίνη C βοηθάει στην καταπολέμηση των «Ελευθέρων Ριζών» – ειδικά σε εκείνες τις περιοχές που το μεγαλύτερο μέρος τους περιέχει νερό, όπως το εσωτερικό μέρος των κυττάρων.

Τι κάνει

Ενισχύει τα τριχοειδή αγγεία και τα τοιχώματα των κυττάρων,

Συμμετέχει στον σχηματισμό κολλαγόνου (επιταχύνει την επούλωση πληγών, διατηρεί υγιείς τους συνδέσμους (που συνδέουν τους μύες με τα οστά), τους τένοντες (που συνδέουν τα οστά μεταξύ τους) και τα ούλα.

Βοηθάει στην πρόληψη και βελτίωση των ασθματικών κρίσεων

Αποτρέπει το σχηματισμό καταρράκτη
Σαν αντιοξειδωτικό προστατεύει από τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μειώνει τα συμπτώματα γρίπης, συντομεύει τη διάρκεια μιας ασθένειας.

Συμμετέχει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης Ο κυριότερος ρόλος της βιταμίνης C είναι ότι ρυθμίζει τις οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις. Υπεισέρχεται στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων και μετέχει στη διάπλαση του συνδετικού ιστού. Επηρεάζει τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων, επιδρά ευνοϊκά σε περιπτώσεις προσβολής από λοιμογόνα αίτια και προστατεύει από οξείδωση τις λιποδιαλυτές βιταμίνες.

Επίσης η βιταμίνη C:

μετέχει στην παραγωγή της θυροξίνης, επινεφρίνης, νορεπινεφρίνης, στεροειδών ορμονών και των αιμοσφαιρίων
συντελεί στη διατήρηση της καλής κατάστασης των αιμοφόρων αγγείων, των οστών και των δοντιών
διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου και φυλλικού οξέος από τον οργανισμό και συντελεί στην αποκατάσταση της υγείας

συντελεί στην αυξημένη παραγωγή λευκοκυττάρων, αντισωμάτων και επαρκών επίπεδων ιντερφερόνων (πρωτεΐνες που έχουν ως βασικό ρόλο την παρεμπόδιση των πολλαπλασιασμών των ιών)

έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση
μπορεί να αυξήσει την δράση αντιθρομβωτικών σκευασμάτων

αλληλεπιδρά με τη δράση της βιταμίνης Β12 και δόση πάνω από 4gr την ημέρα προφυλάσσει από ανεπάρκεια σε Β12.

Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C μπορεί να μειώσουν τη διάρκειά του κρυολογήματος κατά 20 τοις εκατό

Οι άνθρωποι που έχουν ψηλά επίπεδα βιταμίνης C από τη διατροφή τους είναι γνωστό ότι έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και πρόωρου θανάτου.

Αλλά η βιταμίνη C μπορεί να σας βοηθήσει αποτελεσματικά και με το κοινό κρυολόγημα!

Προγενέστερες μελέτες στο American Journal of Clinical Nutrition απέδειξαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C μειώνει τόσο τη συστολική αρτηριακή πίεση, όσο και τη διαστολική πίεση του αίματος και χωρίς οποιεσδήποτε παρενέργειες και είναι μια εξαιρετική φυσική εναλλακτική λύση για τα επικίνδυνα φάρμακα.

Όμως, η βιταμίνη C βοηθάει και στην πρόληψη και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των λοιμώξεων και στη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος.

1 γραμμάριο ανά ημέρα της βιταμίνης C είναι κατάλληλο για συντήρηση.

Σε κοινό κρυολόγημα αυξήστε τη δόση σε 8 γραμμάρια ανά ημέρα.

Η βιταμίνη C είναι ασφαλής και κοστίζει λίγο.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης C μπορούν να χορηγηθούν έως 10 g / ημέρα για την πρόληψη του κρυολογήματος και άλλων ασθενειών.

6 έως 8 γραμμάρια ανά ημέρα μπορεί να μειώσουν τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά σχεδόν 20%, με μια ισχυρή σχέση δόσης-απόκρισης, που είναι αρκετά γραμμική μέχρι τις μέγιστες δόσεις οι οποίες μπορεί να φθάσουν μέχρι τα 15 g / d.

Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C συνδέονται με γαστρεντερικές επιδράσεις, όπως πόνο στο στομάχι, μετεωρισμό και διάρροια. Οι γαστρεντερικές επιδράσεις είναι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες κλινικές εκδηλώσεις που συνδέονται με τις υψηλές δόσεις της βιταμίνης C (πάνω από 1 g ημερησίως), αλλά αυτές μπορεί να μειωθούν με τη λήψη της βιταμίνης C μετά από τα γεύματα. Oi γαστρεντερικές επιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν σε υψηλότερες προσλήψεις από 3-4 g / ημέρα.

Καλό είναι να λαμβάνετε 1 γραμμάριο βιταμίνης C λιγότερο από αυτό που προκαλεί γαστρεντερικές ενοχλήσεις.

Η απορρόφηση της βιταμίνης C καθίσταται κορεσμένη σε υψηλές δόσεις, και ως εκ τούτου η πρόσληψη πάνω από 1 g / ημέρα συνδέεται με μικρά αυξημένα επίπεδα πρόσληψης των ιστών, αλλά αυξημένο κίνδυνο δυσμενών γαστρεντερικών επιδράσεων. Όμως υπάρχει όφελος σύμφωνα με την μελέτη.

Υπάρχει ένα σημαντικό όφελος για τις πολύ υψηλές δόσεις της βιταμίνης C για τη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος και άλλων λοιμώξεων – και δόσεις 8 ή 10 γραμμάρια ανά ημέρα θεωρούνται πλέον πολύ αποτελεσματικές