Βιταμίνες: Τι χρειαζόμαστε ανάλογα με την ηλικία μας

Η επαρκής πρόσληψη βιταμινών είναι απαραίτητη ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή υγεία και η σωστή λειτουργία όλων των οργάνων και συστημάτων του οργανισμού.

Ωστόσο, ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του οργανισμού σε κάθε στάδιο της ζωής είναι διαφορετικές οι βιταμίνες που πρέπει να «πρωταγωνιστούν» στη διατροφή μας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά σε ποιες βιταμίνες πρέπει να επικεντρωθείτε σε κάθε ηλικία και με ποιες τροφές θα εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη.

Ποιες βιταμίνες είναι πιο χρήσιμες στον οργανισμό μας αναλόγως την ηλικία μας

Προεφηβεία και εφηβεία
Η σημαντικότερη βιταμίνη για τα παιδιά είναι η βιταμίνη D καθώς βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου στον οργανισμό μας. Με την έλλειψη της βιταμίνης D αυξάνεται ο κίνδυνος οστεοπενίας και μετέπειτα της οστεοπόρωσης. Τη βιταμίνη D τη βρίσκουμε στο σολομό, το μοσχαρίσιο συκώτι, το αυγό, τα γαλακτοκομικά.

Τι να αποφεύγετε: Πρόχειρα γεύματα, γλυκά, αλκοόλ και αναψυκτικά με πολλή ζάχαρη πρέπει να καταναλώνονται πολύ αραιά ώστε να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα υγείας στο μέλλον –όπως καρδιοπάθεια, διαβήτης ή δυσλειτουργίες του ήπατος.

20 με 30 ετών
Η βιταμίνη D και το ασβέστιο συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο και σε αυτή τη δεκαετία της ζωής μας μόνο που πλέον προστίθεται σε σημαντικότητα και η βιταμίνη B12 η οποία συμβάλλει στην πνευματική εγρήγορση, την λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη μνήμη. Η βιταμίνη Β12 τη βρίσκουμε στο αυγό, το μοσχαρίσιο κρέας, το τυρί, το γάλα, το σολομός και τον τόνο.

30 με 40 ετών
Σε αυτή τη δεκαετία συνήθως η γυναίκα κυοφορεί, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται φυλλικό οξύ, δηλαδή βιταμίνη Β9. Το φυλλικό οξύ μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα στο έμβρυο. Το φυλλικό οξύ το βρίσκουμε στα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, το αβοκάντο, το αυγό και τα φιστίκια.

Τι να αποφεύγετε: Μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, μια πίτσα και ένα ποτήρι (ή και μπουκάλι!) κρασί μοιάζουν ιδανική λύση, όμως από διατροφικής πλευράς δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στον οργανισμό. Μια φτωχή σε θρεπτική αξία διατροφή σε αυτό το στάδιο της ζωής ανοίγει τον δρόμο για ποικίλα προβλήματα υγείας, σωματικά αλλά και ψυχικά. Προσοχή χρειάζεται επίσης ως προς την κατανάλωση καφέ, καθώς σε πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να αφυδατώσει τον οργανισμό και να σας στερήσει τον επαρκή και ποιοτικό ύπνο.

40 με 50 ετών
Σε αυτή τη δεκαετία της ζωής μας χρειαζόμαστε αρκετά τη βιταμίνη D καθώς η έλλειψή της προκαλεί διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα και στα δύο φύλα αλλά και παχυσαρκία και διαβήτη.

Τι να αποφεύγετε: Το πρόχειρο φαγητό επηρεάζει πλέον πιο έντονα και πιο άμεσα τον οργανισμό απ’ ό,τι κατά τις προηγούμενες δεκαετίες της ζωής. Από τα 40 και μετά καλό είναι να περιορίσετε πολύ –ή και να κόψετε, αν είναι δυνατό– τα έτοιμα γεύματα, τα επεξεργασμένα σνακ και κυρίως τα αναψυκτικά και τους χυμούς με πολλή ζάχαρη. Επίσης, πρέπει να αρχίσετε σιγά σιγά να περιορίζετε και το αλάτι, καθώς συμβάλλει στην υπέρταση και την αύξηση του βάρους.

50 με 60 ετών
Καθώς τώρα εμφανίζεται η εμμηνόπαυση στη ζωή των γυναικών η οποία επιφέρει μείωση της σεροτονίνης. Η βιταμίνη B6 καταπολεμά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και άγχους που προκαλεί η έλλειψη της σεροτονίνης και μπορούμε να τη βρούμε στα αυγά, το τυρί, το συκώτι, το αβοκάντο, τα σμέουρα, τη μπανάνα, το σολομό και τη σαρδέλα. Επιπλέον, σε αυτή τη δεκαετία, μας είναι πολύ χρήσιμη η βιταμίνη C, η οποία μειώνει τον κίνδυνο της εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου και τη βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή, την παπάγια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι φράουλες, το μπρόκολο και την κόκκινη πιπεριά.

Τι να αποφεύγετε: Η καρδιοπάθεια αποτελεί τη νούμερο ένα αιτία θανάτου για άντρες και γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω. Έτσι, μετά τα 60 επιβάλλεται ο περιορισμός της κατανάλωσης βλαβερών κορεσμένων λιπαρών, όπως αυτά που βρίσκονται σε διάφορα ζωικά και επεξεργασμένα προϊόντα.