“Βιομηχανικό Ιντερνετ” με μηχανές που μιλούν αυτόματα μεταξύ τους…

Μηχανές εργοστασίου που μιλούν αυτόματα μεταξύ τους… Μέσω ενός δικού τους διαδικτύου, για να ρυθμίζουν μόνες τον τρόπο λειτουργία τους.

Είναι το επιστημονικό όραμα της γνωστής αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας General Electric . Το «Βιομηχανικό Διαδίκτυο» , η τρίτη μεγάλη τεχνολογική επανάσταση, μετά τη Βιομηχανική και την «Οικονομία του Ιντερνέτ», όπως γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο.  «Ο κόσμος των πληροφοριών έρχεται πλέον να συναντήσει τον κόσμο των μηχανών, μεταμορφώνοντας στην πορεία την παγκόσμια βιομηχανία» αναφέρεται σε σχετική έκθεση της εταιρείας».

Οι ερευνητές Πίτερ Έβανς και Μάρκο Ανουντσιάτα της GE αναφέρουν ότι η σύνδεση των παραγωγικών μηχανών μέσω του Ιντερνέτ υπόσχεται τεράστια κέρδη στο πεδίο της παραγωγικότητας, τα οποία μπορούν να φθάσουν τα 10 έως 15 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως (περίπου όσο το ΑΕΠ των ΗΠΑ). Κέρδη που θα αφορούν τόσο τις μεμονωμένες εταιρείες, όσο και τις εθνικές οικονομίες ως σύνολο.

Το Βιομηχανικό Διαδίκτυο , εκτιμούν οι ερευνητές ,θα εξοικονομήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια τόσο σε χρόνο εργασίας, όσο και σε παραγωγικούς πόρους, καθώς η επικοινωνία των μηχανών, σε συνδυασμό με τα νέου τύπου προγράμματα λογισμικού για τον έλεγχο και την ανάλυση των παραγωγικών διαδικασιών, θα καταστήσει πολύ πιο αποδοτική τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Και θα ωφελήσει την υγεία των εργαζομένων, θα εξοικονομήσει ενέργεια, θα μειώσει τις  μεταφορές και, κατά συνέπεια, θα ελαττώσει τη χρήση καυσίμων στη ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα.