Βενιζέλο και Κουβέλη σε θέση αντιπροέδρων, ζητά το Eurogroup

Ενεργό ρόλο στην κυβέρνηση Σαμαρά, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στον επικείμενο ανασχηματισμό, ζήτησε το Eurogroup  το οποίο πιέζει για την πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και εμφανίζεται ανυποχώρητο στο να τεθούν προ των ευθυνών τους οι κυβερνητικοί εταίροι. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως Βενιζέλος και Κουβέλης θα πρέπει να «στριμωχτούν» στην καρέκλα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ώστε η παρουσία τους σε αυτήν να εγγυάται την ομαλή πορεία της κυβέρνησης.

Αυτό υποστηρίζει σε σημερινό του δημοσίευμα από τις Βρυξέλλες, η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» υποστηρίζοντας ότι  «θα ζητηθούν εκ νέου υπογραφές από το σύνολο των κυβερνητικών εταίρων, από τους οποίους θα απαιτείται η ρητή και κατηγορηματική δέσμευση σχετικά με την υποστήριξή τους στη διαδικασία εφαρμογής των μέτρων».

Στην Κομισιόν θεωρούν ότι η συμμετοχή των εταίρων στην κυβέρνηση  θα προωθήσει την υλοποίηση των μέτρων και θα περιορίσει τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, οι οποίες συνιστούν αγκάθι στην εφαρμογή των μέτρων. Όσο για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας συνεργασίας, η εφημερίδα υποστηρίζει πως, «οι Βρυξέλλες δηλώνουν  πεπεισμένες ότι προκειμένου να βελτιωθεί το κυβερνητικό έργο, να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός και εύρυθμη λειτουργία, οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης θα πρέπει να αναλάβουν ρόλους αντιπροέδρων στην κυβέρνηση αναβάθμιση μάλιστα της θεσμικής τους παρουσίας, θέση από την οποία έχουν να αποκομίσουν οφέλη οι πάντες».

Στο μεταξύ, ενοχλημένοι εμφανίζονται κοινοτικοί παράγοντες σχετικά με τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες «συζητήσεις» από τους εταίρους για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθουν, γεγονός που δημιουργεί σύγχυση και καθυστερήσεις χωρίς λόγο. Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις θα πρέπει να εφαρμόζονται με αποφασιστικό τρόπο και κυρίως με ενιαία φωνή, σε μια προσπάθεια να εξαλειφθούν δυσλειτουργίες και αρρυθμίες.

Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου δεν εμφανίζεται αρνητικό στην πρόταση των Ευρωπαίων εταίρων με το περιβάλλον του Σαμαρά να υπενθυμίζει ότι αυτό το σχήμα προτιμούσε και ο Α. Σαμαράς από την αρχή της κυβερνητικής συνεργασίας τον περασμένο Ιούνιο. Σχήμα που δεν προχώρησε λόγω της άρνησης των άλλων δύο αρχηγών.