Βενιζέλος και Μπαν Κι Μουν συζήτησαν το Κυπριακό

Ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, έδωσε στήριξη στις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κυπριακό, στη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα (τοπική ώρα), με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν. Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης η διαφορά Ελλάδας – Σκοπίων κι άλλα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε ικανοποίηση για το διορισμό του νέου ειδικού συμβούλου του ΓΓ, Εσπεν Μπαθ Άιντα.

«Είναι μια πολύ καλή επιλογή που μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά, αλλά θέλουμε πάντα μία λύση που να κινείται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μία λύση που να είναι βιώσιμη, δίκαιη, μία λύση που να είναι σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο, και πρωτίστως, μία λύση που να μπορεί να γίνει δεκτή από τον κυπριακό λαό, από τις δύο κοινότητες, μέσω δημοψηφίσματος. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κεκτημένο δημοκρατικής αυτοδιάθεσης, που ποτέ δεν υπήρξε στην Κύπρο, πριν από την εποχή μας τώρα, κι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να κάνουμε δημιουργική χρήση υπέρ των εθνικών συμφερόντων. Γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ και κράτος-μέλος της Ε.Ε. και αυτό το κεκτημένο της διεθνούς νομικής προσωπικότητας, δεν μπορούμε να το θίξουμε. Μπορούμε να δεχθούμε οποιαδήποτε εξέλιξη, εφόσον τηρεί τις εγγυήσεις που είπα κι εφόσον αυτό το κάνει δεκτό ο κυπριακός λαός, ο ίδιος με την ψήφο του», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Επίσης, συζήτησαν το καθεστώς των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο, ιδιαιτέρως υπό το φως του προσφάτου διορισμού του νέου Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ για την Κύπρο. Ο ΓΓ και ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής Κυβέρνησης συμφώνησαν στη σημασία των συλλογικών διεθνών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, του ιού Έμπολα και της τρομοκρατικής απειλής του Ισλαμικού Κράτους».