Βαρουφάκης: Δεν θα πληρωθεί η επόμενη δόση στο ΔΝΤ

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην οικονομικής θεματολογίας εκπομπή του Ρίτσαρντ Κουέστ, στο  αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, δήλωσε σαφώς ότι δεν θα πληρωθεί η δόση των περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 5 Ιουνίου εάν δεν υπάρξει έως τότε συμφωνία με τους δανειστές.

Μιλώντας στην ο Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία του ότι «θα πληρώσουμε γιατί θα έχουμε συμφωνία μέχρι τότε με τους εταίρους μας».

Παρόλα αυτά, όταν ο κ. Βαρουφάκης ρωτήθηκε εάν η Ελλάδα έχει ξεμείνει από χρήματα, εκείνος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «η χώρα ζει με τις δικές της δυνάμεις μετά από τις τεράστιες προσπάθειες των πολιτών της».

Κατά τον κ. Βαρουφάκη «είναι κοινή γνώση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να καταβάλει μεγάλες δόσεις στο ΔΝΤ χωρίς συμφωνία» και πρόσθεσε ότι «για 4 μήνες ικανοποιούσαμε τις υποχρεώσεις πληρώναμε εξαντλώντας κάθε ίχνος ρευστότητας από την πληγωμένη οικονομία μας, δεν μπορούμε να το κάνουμε εσαεί».

Κάλεσε, δε, τους θεσμούς και ειδικά το ΔΝΤ «να μας συναντήσουν στο 1/4 του δρόμου». Όσον αφορά τέλος αν οι συντάξεις είναι η βασική κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «είναι μια κόκκινη γραμμή. Το βασικό πρόβλημα, όπως έγραψα και στο Project Syndicate, είναι η λιτότητα. Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη λιτότητα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη τώρα».