Βαρνάβα: “Απάτη” σε βάρος του λαού η εισφορά για άμυνα

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας Γιώργος Βαρνάβα,  μετά το πέρας της συνεδρίας κατά την οποία συζητήθηκε πρόταση νόμου για τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά την εισφορά για την άμυνα που αποκόπτουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τα επιτόκια των καταθέσεων έκανε λόγο για  άπατη σε βάρος του κυπριακού λαού, σε ό,τι αφορά την εισφορά για την άμυνα.

Η Νομική Υπηρεσία γνωμάτευσε ότι η πρόταση νόμου είναι αντισυνταγματική.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Βαρνάβα ανέφερε ότι παρά τις απόψεις που κατατέθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας επί της πρότασης νόμου που εκκρεμεί ενώπιον της και η οποία τροποποιεί το νόμο για την έκτακτη εισφορά για την αμυντική θωράκιση, αρμόδιο όργανο του κράτους για να αποφασίσει τελικά, αν ένας νόμος είναι αντισυνταγματικός ή όχι είναι το ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο.

Πρόσθεσε ότι η πολιτεία έχει υποχρέωση, αφού επικαλούμενη την άμυνα του τόπου εισπράττει κάθε χρόνο μισό δις ευρώ από τους πολίτες, ενώ στην πραγματικότητα αυτά τα χρήματα καταλήγουν οπουδήποτε αλλού εκτός από το σκοπό για τον οποίο εισπράττονται, να πει στο λαό την αλήθεια.

«Εμείς θεωρούμε ότι όσο υπάρχει εισβολή και κατοχή, η αμυντική θωράκιση του τόπου πρέπει να ενισχύεται», συνέχισε, αναφέροντας ότι εάν και εφόσον η πολιτεία δεν έχει πρόθεση να χρησιμοποιήσει τα λεφτά που ο πολίτης προσφέρει από το υστέρημά του για την άμυνα του τόπου, η Κυβέρνηση οφείλει να τροποποιήσει την ονομασία αυτής της φορολογίας ώστε ο πολίτης να γνωρίζει πραγματικά τους σκοπούς για τους οποίους φορολογείται.

«Διαφορετικά θα μπορούσα να πω ότι ο πολίτης τυγχάνει απάτης από το ίδιο του το κράτος», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι «ο στόχος και ο σκοπός δεν είναι να αλλάξει η ονομασία της φορολογίας, αλλά τα ποσά που καταβάλλει ο πολίτης για την αμυντική θωράκιση να καταλήγουν σε αυτό το σκοπό».

«Από τους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών γίνεται αντιληπτό ότι αυτά τα χρήματα δεν καταλήγουν στην άμυνα», είπε και διερωτήθηκε «εάν θα συνεχίσει να υφίσταται αυτή η απάτη σε βάρος του κυπριακού λαού».

Καταλήγοντας διευκρίνισε ότι «εμείς δεν θέλουμε ούτε τους ξένους καταθέτες να αγγίξουμε ούτε το κράτος να επηρεάσουμε, απλά στέλνουμε στο κράτος το μήνυμα ότι τα χρήματα που εισπράττει για την άμυνα πρέπει να τα διαθέτει για αυτό το σκοπό».