Βανουάτου: Ανυπολόγιστες οι ζημιές μετά το πέρασμα του φονικού κυκλώνα Παμ (Video)

Ξεκίνησε σήμερα η μαζική επιχείρηση παροχής βοήθειας στο Βανουάτου μετά τον καταστροφικό κυκλώνα που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 6 ανθρώπους, ενώ έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες υλικές ζημιές. Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να μεταφερθούν σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών.

Εννεαμελής ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ πρόκειται να φθάσει σήμερα στη χώρα προκειμένου να κάνει μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών μετά το πέρασμα του Παμ, του κατηγορίας 5 κυκλώνα. Οι μεγαλύτερες ζημιές αναφέρονται στην πρωτεύουσα της χώρας Πορτ Βίλα, με το γαλλικό πρακτορείο να κάνει λόγο για καταστροφή του 90% των κατοικιών, επικαλούμενο εκτιμήσεις της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam.

“Είναι κατά πάσα πιθανότητα μία από τις χειρότερες καταστροφές που έχουμε δει ποτέ στην περιοχή του Ειρηνικού, το επίπεδο των ανθρωπιστικών αναγκών θα είναι τεράστιο”, δήλωσε ο Κόλιν Κολέτ βαν Ρούγιεν, επικεφαλής του Oxfam στο Βανουάτου. “Ολόκληρες κοινότητες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς”, πρόσθεσε. Οι άνεμοι που συνόδευαν τον κυκλώνα έπνεαν με ταχύτητα 300 χιλιομέτρων την ώρα με αποτέλεσμα το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας να παραμείνει κλειστό. Ωστόσο υπάρχουν ελπίδες για επαναλειτουργία του αργότερα την Κυριακή. Μεγάλοι είναι οι φόβοι για ορισμένα νησιά που επλήγησαν από τον κυκλώνα, καθώς οι υπηρεσίες υποστήριξης είναι περιορισμένες. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επικοινωνία με οποιαδήποτε περιοχή εκτός της πρωτεύουσας είναι ακόμα αδύνατη. “Το δίκτυο τηλεπικοινωνιών εξακολουθεί να μην λειτουργεί”, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Παόλο Μαλάτου, υπάλληλος στην Εθνική Υπηρεσία εκτακτων Αναγκών της χώρας (NDMO). “Δεν έχουμε οποιαδήποτε πληροφόρηση εκτός της Πορτ Βίλα”.

Αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι μέχρι στιγμής 6 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ωστόσο ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί βάσει αναφορών που κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς σε απομακρυσμένες περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. “Αναμένουμε ότι (ο αριθμός των νεκρών) θα αυξηθεί, ιδιαίτερα καθώς λαμβάνουμε πληροφορίες από απομακρυσμένα νησιά. Μιλάμε για μικρά νησιά που είναι απομακρυσμένα, τα οποία δεν διαθέτουν σύγχρονες υποδομές”, δήλωσε ο βαν Ρούγιεν. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την επαρχία Σέφα, ενώ διατύπωσε τις ανησυχίες του ότι αυτό θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Το Βανουάτου αποτελούσε κτήση της Γαλλίας και της Βρετανίας ωσότου η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1980. Είναι ανάμεσα στα φτωχότερα κράτη του κόσμου και έχει πληγεί επανειλημμένα από φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια. Αποτελείται από περίπου 83 νησιά και έχει πληθυσμό 260.000 κατοίκους.