Βαθαίνει η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας…

Η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας βαθαίνει καθώς οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία αυξάνονται, πιέζοντας τις Αρχές να αναλάβουν περισσότερη δράση για να στηρίξουν την ανάπτυξη.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,4% σε σχέση με τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο αυτού του μήνα από το 2002, ενώ οι λιανικές πωλήσεις έπεσαν κάτω από τις προσδοκίες. Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία επιβραδύνθηκαν στο 5,5% τους πρώτους οκτώ μήνες, ενώ ο ιδιωτικός τομέας υστερεί σε κρατικές επενδύσεις για 6ο συνεχόμενο μήνα.

Τα στοιχεία προσθέτουν αξία στο επιχείρημα ότι οι προσπάθειες των πολιτικών για τη μείωση της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας δεν επαρκούν, καθώς το κράτος αυτό αντιμετωπίζει διαρθρωτική πίεση προς τα κάτω στο εσωτερικό του, από τον κίνδυνο υψηλότερων τιμών στις εξαγωγές προς τις Η.Π.Α., παράγοντα στον οποίο τώρα προστίθεται και η αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Η Nomura International Ltd. ανέφερε ότι όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να μειώσει το μεσοπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού την Τρίτη.

«Από την άποψη της πολιτικής, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά για να γίνουν από το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα, αλλά τώρα είναι θέμα εάν θέλουν να το χρησιμοποιήσουν», δήλωσε η Helen Qiao, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στην Bank of America Merrill, στην τηλεόραση του Bloomberg. «Αυτό που με κάνει να ανησυχώ είναι ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής διστάζουν προς το παρόν λόγω των πιθανών επιπτώσεων σε μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, οπότε μένουν πραγματικά πίσω στη δράση».

Ο δείκτης Shanghai Composite παρουσίασε μεικτή εικόνα, πριν κλείσει με μικρές ζημιές. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το 10ετές κρατικό ομόλογο της Κίνας σημείωσαν νέες απώλειες μετά την αποδέσμευση των στοιχείων, για να κλείσουν κατά 0,07% υψηλότερα τη Δευτέρα.

Η επιβράδυνση της παραγωγής σημειώθηκε σχεδόν σε όλη την επικράτεια, με την επεξεργασία τροφίμων και την παραγωγή γενικού εξοπλισμού να παραμένουν αμετάβλητες από πέρυσι. Η παραγωγή αυτοκινήτων αυξήθηκε μετά από πτώση επί τέσσερις μήνες. Η αύξηση των πωλήσεων καταναλωτικών αγαθών επιβραδύνθηκε στο 7,2%, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, αλλά ωστόσο σημειώθηκε αύξηση των πωλήσεων τροφίμων. Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 5,2% από 5,3% τον Ιούλιο, ποσοστό που βρίσκεται εντός της στενής ζώνης, μέσα στην οποία κινείται όλο το έτος, ακόμη και εν μέσω της επιβράδυνσης.