Βέλγιο: Πυροβολισμοί με 4 νεκρούς στο κέντρο της Λιέγης

Όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων, Belga, ένοπλος σκότωσε δύο αστυνομικούς και έναν περαστικό προτού πέσει νεκρός και ο ίδιος στο κέντρο της Λιέγης, στο Βέλγιο.

Άλλοι δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Εικόνες που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους να τρέχουν σε αναζήτηση καταφυγίου στην κεντρική λεωφόρο ντ’ Αβρουά της Λιέγης, με πυροβολισμούς και σειρήνες να ακούγονται στο βάθος. Ένα βίντεο δείχνει δύο οπλισμένους αστυνομικούς να παίρνουν θέση.

https://twitter.com/VICTORJ_FR/status/1001386217676648448

Στην επιβεβαίωση πως ο άνδρας που πυροβόλησε δύο αστυνομικούς στη λεωφόρο ντ’Αβρουά στη Λιέγη, σήμερα το πρωί, είναι νεκρός, προχώρησαν και οι Αρχές του Βελγίου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης RTBF (Radio Television Belge Grancophone), το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής ενέργειας είναι αυτό που προκρίνεται. Μάλιστα, κάποια άλλα ΜΜΕ της χώρας, αναφέρουν ότι ο δράστης, πριν πέσει νεκρός, φώναζε «Αλαχού Ακμπάρ».

Αφού πυροβόλησε τους αστυνομικούς, ο άνδρας στη συνέχεια έπιασε όμηρο μία γυναίκα, η οποία ήταν υπάλληλος του γυμνασίου «Léonie de Waha», στον έκτο όροφο ενός κτιρίου, ίσως του σχολείου που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το καφέ, μπροστά από το οποίο καταγράφηκαν οι πυροβολισμοί.

Τοπικοί εισαγγελείς δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχολιασμό.

Κάτοικοι της περιοχής έγραψαν σε λογαριασμούς στα social media ότι άκουσαν πυροβολισμούς, ενώ «ανέβασαν» και φωτογραφίες, στις οποίες φαίνεται η Αστυνομία να έχει αποκλείσει το σημείο και να μην επιτρέπεται η διέλευση σε αυτό.

Η Λιέγη, μια βιομηχανική πόλη κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία στη γαλλόφωνη Βαλλονία, αποτέλεσε επίσης το σκηνικό ενός περιστατικού με πυροβολισμούς το 2011, όταν ένας ένοπλος σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 100 προτού στρέψει το όπλο στον εαυτό του.

Το Βέλγιο είναι σε κατάσταση υψηλού συναγερμού μετά την ανάμιξη ενός πυρήνα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος με έδρα τις Βρυξέλλες στις επιθέσεις στο Παρίσι το 2015 κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι και στις Βρυξέλλες το 2016 όπου σκοτώθηκαν 32 άνθρωποι.