Βάσος Σιαρλή: ΄Εκκκληση για ομοψυχία και αγώνα για να μη χαθεί το τρένο…

Ο χρόνος τρέχει, θα χάσουμε το τρένο, ώρα να αποτρέψουμε τον τρομακτικό κίνδυνο της καταστροφής….

Οι τόνοι του υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή ήταν και σήμερα δραματικοί, απευθυνόμενος στους βουλευτές  και ζητώντας τους  ομοψυχία και να μην υπάρξουν  τροποποιήσεις του μνημονίου «γιατί αν τις κάνουμε θα χάσουμε το τρένο. Δεν σταματούμε από το να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και μετά την έγκριση (του μνημονίου) αν υπάρχει κάτι λάθος… αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που βλέπουμε τον κίνδυνο να έρχεται και αντί να προστατευθούμε θα τρέξουμε να κάνουμε να διορθώσεις. Αυτή είναι η παράκληση». Και διευκρίνισε ότι υπάρχει το περιθώριο κατά την εφαρμογή του προγράμματος δανειοδότησης να γίνουν τροποποιήσεις.

Ένα ποσό 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να ανεβάσει το δημόσιο χρέος το 2014 στο 140% του ΑΕΠ, το οποίο θα μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ στο τέλος του προγράμματος του μνημονίου και κάτω από 110% του ΑΕΠ, σε περίπτωση ιδιωτικοποιήσεων, πρόσθεσε ο κ. Σιαρλή. Συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα γίνει στο Eurogroup στις 13 Δεκεμβρίου και αν υπάρχουν έτοιμα τα προαπαιτούμενα, τα επιχειρήματα θα είναι υπέρ της Κύπρου. «θα έλθουν δύσκολες στιγμές για την Κύπρο … και δεν σημαίνει ότι επειδή έχουμε μια συμφωνία όλα τελείωσαν», … ο δρόμος μπροστά μας μπορεί να είναι μακρύς αλλά θα είναι και πάρα πολύ δύσκολος».

Ο κ. Σιαρλή τάχθηκε υπέρ της απευθείας χρηματοδότησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM…. «έχουμε προσπαθήσει επανειλημμένα και πολύ έντονα και με τη βοήθεια του ΔΝΤ να βάλουμε κάποια πρόνοια στο μνημόνιο η οποία να μας επιτρέπει να εξεταστεί σε βάθος χρόνου η απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών από τον ESM… αυτό δεν έγινε αποδεκτό γιατί είναι θέμα πολιτικής κάποιων χωρών της Ευρωζώνης μέχρι να πεισθούν ότι ο μηχανισμός υπάρχει, έχει υλοποιηθεί σε τέτοιο ικανοποιητικό βαθμό που μπορούμε να συζητήσουν ξανά θέμα πολιτικής».