Βάλτε την κανέλα στη διατροφή σας !!!

Η κανέλα εκτός από την υπέροχη γεύση και άρωμα που έχει και όλα τα άλλα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους.

Είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, ενώ δύο κουταλάκια του γλυκού κανέλα περιέχουν το 45% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας μαγγανίου και το 11% της ημερήσιας δόσης φυτικών ινών. Επιπρόσθετα, η κανέλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της δυσπεψίας και να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ έχει αντιοξειδωτικά που μειώνουν την φλεγμονή.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν την κανέλα στην ταρίχευση, ενώ στη μεσαιωνική Ευρώπη χρησιμοποιήθηκε ως παράγοντας πλούτου στο τραπέζι των εύπορων οικογενειών. Οι μάγειροι επίσης τη χρησιμοποιούσαν για να διατηρήσουν το κρέας.

Στον 21ο αιώνα, η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών που μπορούν να έχουν για την περίμετρο της μέσης οι δίαιτες που είναι υψηλές σε υδατάνθρακες. Οταν τρώμε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, το σώμα αποθηκεύει λίπος. Δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, ώστε να μεταβολίσει την ποσότητα της ζάχαρης ή του αμύλου που προσλαμβάνουμε. Μετατρέπει, λοιπόν, τη ζάχαρη σε λίπος κι εμείς αποθηκεύουμε αυτό το λίπος. Αυτή είναι μια απλή επιστημονική εξήγηση για το πώς παίρνουμε βάρος.

Η κανέλα καταπολεμά αυτό το πρόβλημα με την επιβράδυνση περίπου στο 1/3 του ρυθμού με τον οποίο αδειάζει το στομάχι, γεγονός που σημαίνει ότι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα που προκαλούν την αύξηση του σωματικού βάρους είναι σημαντικά μειωμένα. Επειδή η τροφή περνάει από το στομάχι με πιο αργούς ρυθμούς, η κανέλα μάς κάνει να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που αποτρέπει την πιθανότητα να φάμε περισσότερο απ’ όσο πρέπει.

Ορισμένες μελέτες με επίκεντρο την κανέλα και το διαβήτη δείχνουν ότι όταν η ζάχαρη περάσει στην κυκλοφορία του αίματος, η κανέλα ενισχύει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει πως η ινσουλίνη γίνεται πιο αποτελεσματική στο μεταβολισμό της γλυκόζης.

Κι αυτό φυσικά είναι καλό για τον οργανισμό, γιατί όταν το σάκχαρο δεν μπορεί να μεταβολιστεί, οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις, το διαβήτη και την τύφλωση. Το πιο άμεσο αποτέλεσμα της υπερβολικής ζάχαρης είναι η αύξηση του σωματικού βάρους. Η κανέλα λοιπόν μπορεί να περιορίσει αυτό το φαινόμενο. Μπορεί να μην καταφέρνει να ακυρώσει όλες τις συνέπειες της κακής διατροφής, όμως βοηθάει στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα κι έτσι ουσιαστικά βοηθά στη διαχείριση του βάρους.

Περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα την ημέρα, είναι αρκετή για να αποκομίσετε οφέλη για την υγεία. Μην υπερβαίνετε, όμως, τα δύο κουταλάκια του γλυκού, καθώς η κανέλα σε μεγάλες δόσεις μπορεί να έχει αρνητικά αντί για ευεργετικά αποτελέσματα.

Δοκιμάστε την στο τσάι ή τον καφέ σας, ή με τροφές υψηλές σε υδατάνθρακες, όπως το τοστ ή τηγανίτες. Η κανέλα δεν είναι μόνο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Είναι ιδανική για την ρύθμιση του βάρους σας και πρέπει να έχει θέση στη διατροφή σας.