Βάλαμε τα χέρια μας (Νιαζί), βγάλαμε τα μάτια μας (τουρκική γλώσσα)

Βάλαμε τα χέρια μας (Νιαζί), βγάλαμε τα μάτια μας (τουρκική γλώσσα)

Καμπανάκι υπενθύμισης του «μοιραίου λάθους» – κατά τη δική μας εκτίμηση πάντα – ήχησε με την πρώτη ουσιώδη πράξη του Τ/κ ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Νιαζί Γκιζίλκιουρεκ.

Επανέφερε, μετ’ επιτάσεως και συνδέοντας το, άκουσον – άκουσον, με τη λεγόμενη απομόνωση των Τ/κ, την υιοθέτηση της τουρκικής, ως επίσημης γλώσσας της Ε.Ε.

Ζήτημα, που για να είμαστε δίκαιοι, πρώτος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ανακινήσει, το Φεβρουάριο του 2016. Μόνο που το περιβάλλον είναι εξόχως διαφοροποιημένο και προφανώς δυσμενέστερο από τότε.

Πράγμα που ο Τ/κ ευρωβουλευτής, όχι μόνο δεν θεωρεί πρόβλημα, αλλά με ύφος χιλίων καρδιναλίων τα βάζει με όσους αντιτίθενται στην κίνηση του.

Με… τουρκικά επιχειρήματα

Η δε δικαιολόγηση της κίνησης του; Με καθαρά τουρκικά επιχειρήματα.

«Όσοι δεν θέλουν την τουρκική γλώσσα δεν θέλουν τους Τ/κ» είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα, επιδεικνύοντας την ίδια θρασύτητα που είχε προεκλογικά. Επιχείρησε δε να πείσει ότι η μη υιοθέτηση της θέσης του έχει να κάνει με την απομόνωση των Τ/κ, που όμως ουδέποτε απέδωσε στην τουρκική κατοχή.

Άλλωστε τη λέξη «κατοχή» δεν την γυρίζει η…γλώσσα του.

Δεν δέχθηκε ούτε το επιχείρημα ότι μια τέτοια κίνηση θα έπρεπε να ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία λύσης του Κυπριακού η οποία αυτή τη στιγμή είναι αδιέξοδη, λόγω Τουρκίας. Η δικαιολογία κατά τον περίφημο Νιαζί; Δεν τίθεται θέμα μομέντουμ. Τα δικά μας δικά μας, τα δικά σας πάλι δικά μας, ένα πράγμα.

Και τώρα;

Μήπως είναι η ώρα να αρχίσουν να σκέφτονται διαφορετικά όσοι επέβαλαν την εκλογή του; Μήπως τελικά βάλαμε τα χέρια μας και βγάλαμε τα μάτια μας;

Αλήθεια τι θα πράξει ο αγαπητός Νιαζί ενώπιον της απαράδεκτης πρωτοβουλίας Κάτι Πίρι για απευθείας εμπόριο των Τ/κ;

Τι θα του πει το ΑΚΕΛ να πράξει;

Και πως θα αντιμετωπίσει πιθανή παρασπονδία;

Αλήθεια κ. Κυπριανού σκέφτεστε πραγματικά το εθνικό συμφέρον;

Θα ήταν φρόνιμο από τώρα να ξέρουμε τις θέσεις σας επί των δύο αυτών σημείων.

Και για την τουρκική γλώσσα και για το απευθείας εμπόριο. Θα τα βρούμε μπροστά μας και θέλουμε να ξέρουμε πως τοποθετήστε από τώρα.

Υστερόγραφο για όσους ενδιαφέρονται. Ευρωβουλευτές του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, οι οποίοι ανήκουν στο κόμμα της Κάτι Πίρι (Ευρωσοσιαλιστές) είπαν ότι όχι μόνο αντιτίθενται αλλά και ότι θα κάνουν το παν δυνατό να μην περάσει η πρωτοβουλία. Ομοίως και ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ εκ μέρους του ΕΛΚ.

Εσείς;