Βάζουν σε κίνδυνο τη σχέση τα μικρά “οικονομικά” ψέματα

Σύμφωνα με νέα έρευνα στη Βρετανία, το 15% των γυναικών που κάνουν αγορές λένε ψέματα στους συντρόφους τους για το πόσα ξόδεψαν και μία στις 10 ανέφερε ότι αυτό το γεγονός έπαιξε ρόλο στη διάλυση της σχέσης.

Αν λοιπόν, έχετε πει ποτέ ψέματα στον σύντροφό σας σχετικά με το πόσα χρήματα δαπανήσατε για μια νέα σας αγορά, ίσως να βάζετε την σχέση σας σε κίνδυνο χωρίς καν να το έχετε συνειδητοποιήσει.

Για ποιο λόγο, όμως, οι άνθρωποι λένε ψέματα γύρω από τις αγορές και γενικά τις συνήθειές τους; Περισσότεροι από το 30% λένε πως το κάνουν επειδή γνωρίζουν ότι το ταίρι τους θα θυμώσει. Κάποιοι άλλοι το κάνουν επειδή αισθάνονται πως θα εισπράξουν ένα αίσθημα αποδοκιμασίας. Και μπορεί να ακούγονται αθώα όλα αυτά, αλλά όλα τα μικρά οικονομικά ψέματα μπορούν να οδηγήσουν σε διάσταση.

«Η εμπιστοσύνη είναι το νούμερο ένα βασικό συστατικό σε μια σχέση. Και αυτή η εμπιστοσύνη μπορεί να κλονιστεί μέσα από τα ψέματα και τις μεγάλες παραλείψεις. Αν και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα ζευγάρια που βρίσκονται πολλά χρόνια μαζί, αποτελεί μια καλή συμβουλή και για τα νέα ζευγάρια. Το να είναι δηλαδή “οικονομικά συμβατά” μεταξύ τους είναι εξαιρετικά σημαντικό. Βέβαια, μπορείτε να υποβαθμίσετε την οικονομική αξία του κομμωτηρίου σας, προκειμένου να μην εξοργίσετε τον σύντροφό σας, αλλά αν επεξεργάζεστε ή υποβαθμίζετε πληροφορίες που αφορούν το κοινό σας πορτοφόλι σε τακτική βάση, τότε δεν δίνετε στον σύντροφό σας μια ρεαλιστική εικόνα για το πώς διαχειρίζεστε τα χρήματά σας. Κι αυτό το γεγονός, μπορεί τελικά να έχει επιπτώσεις στη σχέση σας», λέει η ειδική σύμβουλος σχέσεων Δρ Terri Orbuch.

Αυτό δεν σημαίνει πως είναι απαραίτητο να πάρετε την… ευλογία του συντρόφου σας κάθε φορά που σκοπεύετε να βγείτε για ψώνια. Στην πραγματικότητα, μάλιστα, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει εχθρότητα μεταξύ σας.

Μπορείτε όμως να ορίζετε ένα οικονομικό όριο για τις αγορές σας, το οποίο θα γνωστοποιήσετε στον σύντροφό σας και να φροντίσετε να μην το ξεπεράσετε, χωρίς να χρειαστεί τελικά να του πείτε πόσα ξοδέψατε ξεχωριστά για το κάθε πράγμα που αγοράσατε.