Α. Σαμαράς: “Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο”

Άγνοια για τα σχέδια Σόιμπλε περί τρίτου πακέτου δηλώνει στην γερμανική εφημερίδα Bild ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ξεκαθαρίζει ότι η χώρα δεν χρειάζεται τρίτο πρόγραμμα βοήθειας. Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς στην συνέντευξη που παραχώρησε τονίζει: “Φυσικά υπάρχουν σε αυτό το πρόγραμμα και χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία τελικά δεν ενεργοποιήθηκαν. Και συζητούμε με τους εταίρους μας για αυτό, για το πώς θα αντικατασταθούν. Αλλά αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Υπάρχει, επίσης, η συμφωνία με την ΕΕ, ότι σε περίπτωση επίτευξης των στόχων μας, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα, θα μπορούσαμε να υπολογίζουμε σε μια ελάφρυνση του χρέους μας, για παράδειγμα με τη μορφή μεγαλύτερης διάρκειας και χαμηλότερων επιτοκίων. Αλλά όλες αυτές οι δυνατότητες προβλέπονται ήδη στο ισχύον πρόγραμμα”.

Σχετικά με τα στοιχεία που δημοσιεύονται για την περιουσιακή κατάσταση των Ελλήνων και τα οποία δείχνουν ότι παραμένουν οι πλουσιότεροι της Ευρώπης, ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι “Εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε πλουσιότεροι από εσάς” και εξηγεί ότι η έρευνα από την οποία προέκυψε ότι οι Έλληνες είναι πλουσιότεροι από τους Γερμανούς βασίζεται σε στοιχεία του 2009 και δεν αντικατοπτρίζει τους πραγματικούς όρους διαβίωσης. Παράλληλα, αναλύοντας τα στοιχεία ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι “το ΑΕΠ μας έπεσε κατά 25%, η μεγαλύτερη μείωση από το 1930. Σε έξι χρόνια ύφεσης το βιοτικό επίπεδο έπεσε κατά 40%, η ανεργία βρίσκεται στο 27%. Αυτό είναι αδιανόητο για κάθε άλλη χώρα που γνωρίζω. Οι Έλληνες σίγουρα δεν είναι κατά μέσο όρο πλουσιότεροι από τους Γερμανούς, διότι και οι αριθμοί για τα ακίνητα οι οποίοι αναφέρονται στην στατιστική, δεν είναι πια σωστοί έτσι. Οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί στα χρόνια της κρίσης πάρα πολύ”.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας ο Έλληνας πρωθυπουργός υπενθυμίζει ότι κανείς πλέον στην Ευρώπη δεν μιλά για “grexit”, αλλά για “greekovery” και επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά θα πετύχει σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ ταυτόχρονα εξαλείφθηκε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο.