Α. Σαμαράς και Δ. Συλλούρης: Βίοι παράλληλοι…

Της Βάσως Κυριακάκη

Βίους παράλληλους φαίνεται ότι ακολουθούν ο Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, με μοναδική εξαίρεση την κατάληξη του πρώτου που αυτή τη στιγμή είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας. Οι πορείες των δυο ανδρών είναι σχεδόν ίδιες και οι συμπτώσεις στην πολιτική τους καριέρα πολλές.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά την περιβόητη ρήξη, το 1992, για το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με τον τότε πρωθυπουργό της χώρας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση και λίγους μήνες αργότερα παραιτήθηκε και από βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1993, ίδρυσε την «Πολιτική Άνοιξη» της οποίας παρέμεινε αρχηγός μέχρι και το 2004, οπότε και αποφάσισε να διαλύσει το κόμμα του. Λίγο αργότερα επανήλθε στη ΝΔ, αρχικά ως ευρωβουλευτής. Το 2007, ωστόσο, εξελέγη βουλευτής  του κόμματος, ενώ το 2009 διορίστηκε υπουργός Πολιτισμού με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Η ανοδική του πορεία όμως δεν σταματά εδώ. Η αποχώρηση του Κ. Καραμανλή από τη προεδρία της ΝΔ, άνοιξε το δρόμο στον Α. Σαμαρά για θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος. Το 2009 εκλέγεται στη θέση του προέδρου της ΝΔ και γίνεται αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από τον Ιούνιο του 2012 ο Α. Σαμαράς είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας με κυβέρνηση συνεργασίας (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ).

Πανομοιότυπη είναι, όμως, και η πορεία του Δημήτρη Συλλούρη. Ο σημερινός αρχηγός του ΕΥΡΩΚΟ μετά την διαφωνία του, το 2004, για το σχέδιο Ανάν, αποχώρησε από το ΔΗΣΥ και ένα χρόνο αργότερα, το 2005, προχώρησε με άλλους εταίρους το ΕΥΡΩΚΟ, το οποίο αποτελεί πλέον υπολογίσιμη κοινοβουλευτική δύναμη.

Ωστόσο, με αφορμή τις εν εξελίξει εκλογές στην Κύπρο το ΕΥΡΩΚΟ εμφανίζεται διασπασμένο με κάποια από τα στελέχη του να σκέφτονται ακόμη και την αποχώρηση και την ίδρυση άλλου κόμματος και τον Δ. Συλλούρη να στηρίζει την υποψηφιότητα του Ν. Αναστασιάδη.

Μήπως ήρθε η ώρα να αποφασίσει ο αρχηγός του ΕΥΡΩΚΟ να αποφασίσει και τη διάλυσή του και την επιστροφή του στο ΔΗΣΥ, στο οποίο κυοφορούνται εξελίξεις εν όψει του συνεδρίου του;

Ο Δ. Συλλούρης αποτελεί γέννημα θρέμμα του ΔΗΣΥ, καθώς υπήρξε βουλευτής του από το 1991 ενώ είχε επανεκλεγεί και στις εκλογές του 1996 και του 2001. Αν επιστρέψει στο ΔΗΣΥ ποιος ξέρει μπορεί να έχει την ίδια τύχη με τον Α. Σαμαρά…