Α.Παπαδοπούλου: Ανακοίνωσή της για την Ημέρα της Γυναίκας

Η Ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποία γιορτάζεται αύριο.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως: “Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, προσφέρεται κάθε χρόνο ως μέρα ορόσημο για αποτίμηση των κατακτήσεων του Γυναικείου Κινήματος και καταγραφή των δημοκρατικών ελλειμμάτων, στερεοτύπων και εμποδίων που εξακολουθούν να υπάρχουν στο θέμα της ισότητας των φύλων. Το Γυναικείο Κίνημα, παγκόσμια και στον τόπο μας, πέτυχε με σκληρούς αγώνες πολλά. Επιτεύγματα που αποτελούν την βάση για να προχωρήσουμε μπροστά και όχι να κάνουμε πισωγυρίσματα με απρόβλεπτες και επιζήμιες συνέπειες.

Δυστυχώς, στη σύγχρονη εποχή, βλέπουμε με ανησυχία πως οι αλυσιδωτές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, συνθλίβουν το κοινωνικό κράτος πρόνοιας και κονιορτοποιούν εργασιακά και πολιτικά δικαιώματα. Η κρίση πλήττει ευάλωτες ομάδες, νέους, άτομα με αναπηρία, συνταξιούχους και κυρίως γυναίκες. Μία στις τέσσερις γυναίκες είναι επίσημα άνεργη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Κύπρο η κατάσταση είναι εξίσου ζοφερή. Ιδιαίτερα ψηλή είναι η ανεργία ανάμεσα σε νέους και νέες με ψηλά ακαδημαϊκά προσόντα και στον τόπο μας. Οι γυναίκες πλήττονται κυρίως από τη φτώχεια, τις απολύσεις, την εκμετάλλευση, το χάσμα στις μισθολογικές απολαβές, την ελλειμματική κοινωνική πολιτική των κρατών, τα εμμένοντα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις. Ανησυχητική είναι η έξαρση της βίας κατά των γυναικών”.

Ενώ υπογραμμίζει και τη θέση της γυναίκας δίνοντας ως παράδειγμα και το υπουργικό συμβούλιο: “Ισχνή είναι, επίσης, η παρουσία γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Τρανταχτό παράδειγμα και σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα συνιστά η σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου στη χώρα μας, στο οποίο δεν συμμετέχει ούτε μια γυναίκα. Το γεγονός προκαλεί θλίψη και απογοήτευση, καθώς δεν συνάδει με τις σύγχρονες αντιλήψεις και τάσεις που θεσμοθετούνται στην ΕΕ. Τελικά ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε είναι ακόμα μακρύς, αυτό ωστόσο, δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει.
Η ΓΟΔΗΚ, με την ευκαιρία της «Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας», αντί άλλων επετειακών εκδηλώσεων, αποφάσισε εφέτος να προσφέρει το ποσό των 2500 ευρώ για στήριξη των Κοινωνικών Παντοπωλείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και των Ιερών Μητροπόλεων των κατεχόμενων επαρχιών Αμμοχώστου, Κερύνειας και Μόρφου ως ένδειξη συμπαράστασης στις δυσπραγούσες οικογένειες που υποφέρουν λόγω της προσφυγιάς και της οικονομικής κρίσης”.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή της σημειώνει πως: ” Η ΓΟΔΗΚ, διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση, πως ο αγώνας των γυναικών συνεχίζεται, απέναντι στα κατεστημένα και τις προκαταλήψεις. Οι γυναίκες της Κύπρου δεν είναι μαριονέττες ή κομπάρσοι. Η πορεία του γυναικείου κινήματος, μας δίνει το δικαίωμα να διεκδικούμε και να απαιτούμε ίσες ευκαιρίες, ίση μεταχείριση και συμμετοχή εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για το μέλλον μας. Σφίγγουμε νοερά το χέρι κάθε γυναίκας που αγωνίζεται καθημερινά για «Ελευθερία – Δημοκρατία και Κοινωνική Δικαιοσύνη». Υποκλινόμαστε στη γυναίκα πρόσφυγα, τη μάνα του αγνοούμενου, την εγκλωβισμένη, την κάθε γυναίκα που προσφέρει με ανιδιοτέλεια την καρδιά της, αντίδωρο για να υπάρχει ελπίδα, προοπτική και χαμόγελο για την Κύπρο και το λαό μας”.