Α. Νεοφύτου: Για εμάς η Τρόικα δεν είναι κατάρα

Δηλώσεις Προέδρου ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου μετά από συνάντηση με την Τρόικα.

Capture

Είχαμε σήμερα συνάντηση με την Τρόικα, μαζί με τους συνεργάτες μου, τόσο τους βουλευτές της επιτροπής οικονομικών όσο και άλλα στελέχη του κόμματος, υπεύθυνα για την οικονομία.

Θα το πούμε ξανά. Για εμάς η Τρόικα δεν είναι κατάρα. Είναι συνεργάτες μας στην προσπάθεια για να κτίσουμε μια καλύτερη Κύπρο. Μια Κύπρο που βαδίζει στη σωστή πορεία, με σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα. Την Κύπρο που μπήκε σε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, την Κύπρο που παρατηρούμε ξένες επενδύσεις να άρχισαν να έρχονται. Δημιουργείτε ξανά, η Κύπρος της ελπίδας και της προοπτικής.

Το πιο σημαντικό, αυτά τα τελευταία δύο πιο δύσκολα χρόνια των τελευταίων δεκαετιών, το μεγαλύτερο κέρδος για την Κύπρο, είναι γιατί κατόρθωσε να κερδίσει την αξιοπιστία της. Το λέω χωρίς υπερβολές, η σημερινή Κύπρος είναι η πιο αξιόπιστη Κύπρος από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος και η μεγαλύτερη επιτυχία.

Αυτό ανήκει πρωτίστως στο λαό μας αλλά και στην κυβέρνηση μας που πήρε αποφάσεις σημαντικές. Εμείς λέμε, αυτή η μεγάλη επιτυχία ανήκει και στο σύνολο του πολιτικού κόσμου. Κάνω ακόμη μια φορά μνεία σε μέρος της αντιπολίτευσης, που αν και δεν ανήκει ως αντιπολίτευση στο κυβερνητικό σχήμα, στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

Ερώτηση: Δέχεστε έντονη κριτική κυρίως από το ΑΚΕΛ όσον αφορά κυρίως τις ιδιωτικοποιήσεις, ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στο μνημόνιο και ότι έγκειται στην φιλοσοφία της κυβέρνησης.

Κοιτάξτε, το ΑΚΕΛ γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτοί έφεραν την Τρόικα, αυτοί αιτήθηκαν να έρθει η Τρόικα. Αυτοί που κάλεσαν την τρόικα, αυτοί που κυβέρνησαν πέντε χρόνια, σήμερα είναι και οι πρωταγωνιστές να φύγει η Τρόικα. Θα μιλούμε χωρίς όξυνση του πολιτικού λόγου. Είναι αυτοί με την πολιτική μαγκιά, που με την εκλογή της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα ήθελαν να σκίσουμε τα μνημόνια και να στείλουμε την τρόικα στον αγύριστο. Έπρεπε τουλάχιστον τις τελευταίες μέρες να έδειχναν λίγη σεμνότητα.

Επιχειρήθηκε τους τελευταίους μήνες να διωχθεί η τρόικα και τα μνημόνια από την Ελλάδα. Στο τέλος όχι μόνο δεν καταργήθηκαν τα μνημόνια αλλά κατέληξαν να συζητούν ένα τρίτο μνημόνιο. Το πιο σκληρό και το πιο χειρότερο από όλα, ακόμα και από αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός. Δεν σηκώνει η οικονομία μαγκιές. Επαναλαμβάνω μαγκιές όχι στα θέματα της οικονομίας.

Ερώτηση: Απομένουν 8-9 μήνες για να ολοκληρωθεί το κυπριακό πρόγραμμα. Ποια είναι τα πιο σημαντικά θέματα – προβλήματα που απομένουν;

Αυτό που απομένει είναι το πιο σημαντικό. Κάναμε τα πιο δύσκολα, να πετύχουμε την δημοσιονομική εξυγίανση, δόξα Τον Θεό πετύχαμε τους στόχους. Να σταθεροποιήσουμε το τραπεζικό σύστημα παρά τα προβλήματα και τους κινδύνους που συνεχίζουν να υπάρχουν, σταθεροποιήθηκε και έμεινε το τρίτο κομμάτι. Το πιο σημαντικό για εμάς στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις. Εμείς θα το ξαναπούμε, παρά την κριτική που δεχόμαστε.

Εμείς θέλουμε την κυβέρνηση μας να προχωρήσει σε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις πολύ περισσότερες ακόμα και από τις αναγκαίες, που το πρόγραμμα επιβάλλει. Εμείς ως Δημοκρατικός Συναγερμός ζητούμε πιο ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Αυτές έχουν αξία για τις επόμενες γενιές.

Η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, είδαμε τα πρώτα δείγματα. Συγχαρητήρια και πάλι στην κυβέρνηση μας με την κατάληξη. Σημαντική αυτή η μεταρρύθμιση και εκτιμώ ότι μαζί με την δημοσιονομική εξυγίανση θα φέρει και την αξιοκρατία στην πρόσληψη και την προαγωγή. Θα φέρει και την κινητικότητα μεταξύ υπαλλήλων στην δημόσια υπηρεσία. Αυτό θα τύχει της καθολικής στήριξης των κομμάτων στην Βουλή.

Ψηφίσαμε στην βουλή για την μεταρρύθμιση στην παιδεία, μιλάμε εδώ και δεκαετίες για τον κατάλογο διοριστέων. Έγινε πράξη η κατάργηση του. Στην τάξη να μπαίνουν όχι με βάση την ημερομηνία απόκτησης του πτυχίου αλλά με βάση τον βαθμό του πτυχίου. Επιτέλους, αυτό το απλό, θέλαμε δεκαετίες να το κάνουμε πράξη.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, η πιο σημαντική μεταρρύθμιση. Μια μεταρρύθμιση που θα γίνει και κανόνας στην Ευρώπη. Η Κύπρος να κάνει μεταρρυθμίσεις και να είναι πρωτοπόρα και να έρχονται οι προηγμένες χώρες της Ευρώπης να αντιγράφουν τις μεταρρυθμίσεις της Κύπρου. Αυτή την Κύπρο οραματιζόμαστε, αυτή την κυβέρνηση θέλουμε, αυτή την κυβέρνηση στηρίζουμε και είμαστε βέβαιοι πως δημιουργούμε την καλύτερη Κύπρο που μας αξίζει.