Α. Μασούρας: «Το Κίνημα των Οικολόγων είναι περήφανο διότι κρατά ψηλά το λάβαρο της πολιτικής ηθικής»

Ο Πρόεδρος της ΚΝΕΚΟ, Ανδρέας Μασούρας, μιλά για τις εξελίξεις στην Τουρκία αλλά και για την κυπριακή πραγματικότητα. Χαρακτηρίζει το Κίνημα Οικολόγων ως τον έντιμο χώρο της πολιτικής και παραπέμπει σε ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις.

Ας ξεκινήσουμε από ένα θέμα της επικαιρότητας. Πολλοί ιστορικοί, διεθνολόγοι και άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ένταση στην Τουρκία είναι γεωστρατηγικής σημασίας. Συμφωνείτε; 

Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν μιλάμε για ζητήματα γεωστρατηγικής σημασίας και εμβέλειας. Γεωστρατηγικής σημασίας ως προς τι; Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ως προς την ΑΟΖ; Η αλήθεια είναι ότι οι συγκρούσεις αυτές πηγάζουν μέσα από την πολιτική και κοινωνική αστάθεια, αλλά και οικονομική, που χαρακτηρίζουν το τουρκικό κράτος και σαφώς τέτοιες εξελίξεις επηρεάζουν ευρύτερα και την γύρω περιοχή. Από την άλλη, δεν μπορούμε για την ώρα να αναφερόμαστε σε διευρυμένη γεωστρατηγική αναδιαμόρφωση αφού η Τουρκία είναι μια χώρα με συγκροτημένη και ενιαία εξωτερική πολιτική. Αν ο πυλώνας αυτός διασπαστεί τότε ναι, θα μιλούσαμε για πολιτικές και στρατιωτικές αναδιαμορφώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή την στιγμή όμως αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε με προσοχή τα τεκταινόμενα στην Τουρκία και να είμαστε σε ετοιμότητα.

Αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν και την πορεία του Κυπριακού;

Το Κυπριακό δεν μπορεί να το διαφοροποιήσει καμία ένταση στο εσωτερικό της Τουρκίας. Το Κυπριακό ζήτημα καθορίζεται αυτή την στιγμή από τις οικονομικές εξελίξεις στον τόπο. Είχα τονίσει και πιο παλιά, αλλά και πολλοί συναγωνιστές, ότι οι μεθοδεύσεις κινούνται προς την κατεύθυνση επαναφοράς του Σχεδίου ΑΝΑΝ στην βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Και δυστυχώς αυτή την φορά τα πράγματα είναι πιο πιεστικά. Ο κόσμος πλέον κουράστηκε από την οικονομική εξαθλίωση, από την ανεργία, από την φτώχεια… όλοι αυτοί οι παράγοντες συντελούν στο να μας δοθεί ένα αισχρό σχέδιο επίλυσης που δεν θα σέβεται καν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι καθαρές πολιτικές δυνάμεις με όραμα για να οδηγήσουν τον τόπο σε σωστές επιλογές. Το Κίνημα Οικολόγων, ως ο έντιμος χώρος της πολιτικής, έχει και θέσεις και προτάσεις τόσο για την οικονομία όσο και για το Κυπριακό και μπορεί να διαχειριστεί ανά πάσα στιγμή την οποιαδήποτε κρίση.

Τι εννοείται όταν μιλάτε για έντιμο χώρο;

Μα είναι ξεκάθαρο. Όλες οι παραδοσιακές και παλαιοκομματικές δυνάμεις έχουν δοκιμαστεί στην πράξη και απέτυχαν. Οδήγησαν τον τόπο σε κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση, τα σκάνδαλα έμειναν ατιμώρητα, η πολιτική αλητεία μαστίζει τον τόπο. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Είμαι νέος και φοβάμαι το αύριο. Καταλαβαίνετε ότι αυτή την στιγμή η γενιά μου και οι επόμενες γενεές τροφοδοτούν τις ατασθαλίες των παλιών που δυστυχώς ακόμα κυβερνούν; Και αντιλαμβάνεστε ότι η αναφορά σε «ατασθαλίες» είναι η ευγενική εκφορά του λόγου. Το γιατί δεν ξεσηκώνεται η νέα γενιά να εξοστρακίσει τους κλέφτες αυτό είναι άλλη υπόθεση.

Εδώ ακριβώς αναφέρεται και η έννοια του έντιμου χώρου. Και ναι, το Κίνημα των Οικολόγων είναι περήφανο διότι κρατά ψηλά το λάβαρο της πολιτικής ηθικής. Των σωστών θέσεων και της κοινωνικής πολιτικής.

Μιας και αναφέρεστε στους νέους, ποια είναι τα αίτια που οι νέοι δεν ξεσηκώνονται;

Οι νέοι διαμαρτύρονται με τον δικό τους τρόπο. Γίνεται, για παράδειγμα, αρκετή χρήση των social media – όπως είναι το Facebook. Εκεί υπάρχει αρκετή ελευθερία της έκφρασης και πραγματικά γίνεται απίστευτη δουλειά. Από την άλλη, ας μην ξεχνάμε, ότι οι μεγάλοι αγώνες για αλλαγή δίνονται στους δρόμους. Καμία επανάσταση δεν κερδήθηκε διαδικτυακά. Καμία επανάσταση δεν κερδήθηκε με ευκολία.. από την άνεση του σπιτιού. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι θα πρέπει να διαχωρίζουμε τα πράγματα.

Το κατεστημένο αλλάζει μόνο με ταχύτητες μεγάλες και σίγουρα όχι με διαδικτυακές ταχύτητες αλλά με τις ταχύτητες της καρδιάς, του πάθους, της υπομονής και της επιμονής.

Είναι σε αυτό που αναφέρονται και πολλοί ιδεολόγοι συγγραφείς. Περί την πολιτική ανυπακοή. Και δεν έχει αρνητική χροιά η έννοια. Τουναντίον, υποδηλώνει τον ακτιβισμό ως εργαλείο ανοικοδόμησης της Δημοκρατίας και των Θεσμών.

Ο ακτιβισμός είναι ένα χαρακτηριστικό του οικολογικού Κινήματος…

Ο ακτιβισμός αρχίζει εκεί που σταματά ο παραλογισμός του γραφειοκρατικού συστήματος. Εκεί που σταματά η υποκουλτούρα της πολιτικής. Ο ακτιβισμός δεν είναι απλά πράξη. Είναι ιδεολογία ταυτισμένη με την προάσπιση της Δημοκρατίας.

Είχατε δηλώσει πρόσφατα ως Κίνημα ότι θα πρέπει να δεσμευτούν οι περιουσίες όλων των υπευθύνων για τις Τράπεζες…

Σαφώς. Τι πιο ξεκάθαρο να ζητάς τα αυτονόητα; Και χαιρετήσαμε και την σχετική απόφαση για την δέσμευση περιουσιών του Βγενόπουλου, Μπουλούτα και Μαγείρου. Αλλά δεν είναι οι μόνοι. Θα πρέπει επιτέλους να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι.

Αναμένουμε ότι αφού έγινε η αρχή, η πρακτική αυτή θα επεκταθεί και σε άλλα πρόσωπα ώστε οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν για την οικονομική καταστροφή μιας ολόκληρης χώρας.