Α.Κ.Εκπρόσωπος: Αποφάσεις Υπουργικού για ΑΗΚ και Ακάμα

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά τη συνεδρία, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα:

1. Την τροποποίηση του διατάγματος ημ. 28/3/2014 του Υπουργικού Συμβουλίου με το οποίο η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου κηρυσσόταν ως φορέας υποκείμενος σε αποκρατικοποίηση. Δηλαδή, η ΑΗΚ εξαιρέθηκε από υποκείμενο αποκρατικοποίησης.

2. Το Υπουργικό Συμβουλίου έλαβε καταρχήν απόφαση για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ σε δύο οργανισμούς δημοσίου δικαίου. Συγκεκριμένα, σε οργανισμό που αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και σε οργανισμό που αφορά το δίκτυο και τη διάθεση της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό είναι κάτι που προνοείται και από το τρίτο ενεργειακό πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών.

Σημειώνουμε ότι τα 2/3 των χωρών μελών της ΕΕ υιοθέτησαν την ίδια πρακτική.

Με την ίδια σημερινή απόφαση του Υπουργικού δίδεται εξάλλου η δυνατότητα στην ΑΗΚ να συμμετέχει στον ενεργειακό σχεδιασμό για το φυσικό αέριο.

3. Οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ θα διατηρήσουν πλήρως και στο ακέραιο το εργασιακό τους καθεστώς.
4. Ο Υπουργός Ενέργειας ακολούθησε πιστά τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη σύσκεψη της 7 ης Δεκεμβρίου και ήταν σε πλήρη συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ κατά τη διαπραγμάτευση που έγινε με την Τρόικα και επετεύχθη το θετικό αυτό αποτέλεσμα.

Για τα αποτελέσματα τόσο της διαπραγμάτευσης όσο και της κατάληξης ο Υπουργός Ενέργειας ενημέρωσε σήμερα ενδελεχώς το Υπουργικό Συμβούλιο».

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των συντεχνιών της ΑΗΚ με το κλείσιμο σήμερα των Κέντρων εξυπηρέτησης πολιτών της ΑΗΚ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «το πρώτο που αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο είναι να εξαιρεθεί η ΑΗΚ από υποκείμενο αποκρατικοποίησης. Άρα, αυτοί που ταλαιπωρούν σήμερα τους καταναλωτές τους ταλαιπωρούν άδικα».

Ερωτηθείς αν ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή της δόσης από τους δανειστές με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων και αν προλαβαίνουμε το επόμενο Γιούρογκρουπ, είπε ότι «το ταχύτερο το καλύτερο για την κυπριακή οικονομία και για εμάς είναι πολύ σημαντικό, όπως και ο Υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη, να ολοκληρώσουμε το μνημόνιο και να εξέλθουμε απ’ αυτό με επιτυχία».