Αύριο το απόγευμα το ραντεβού Τσίπρα-Λαγκάρντ

Για τις 5.30μμ (ώρα Ελλάδος) έχει προγραμματιστεί αύριο η συνάντηση Τσίπρα-Λαγκάρντ στο Πεκίνο και το επίμαχο «ραντεβού» αποκτά βαρύνουσα σημασία στον απόηχο του Washington Group στο Μπάρι καθότι το μεγάλο βήμα δεν έγινε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο πλευρές θα έχουν τη δυνατότητα να «ζυγίσουν» όλες τις τελευταίες εξελίξεις για το ελληνικό χρέος. Η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως χωρίς θετική έκθεση βιωσιμότητας το Ταμείο δεν δύναται να μετέχει στο Πρόγραμμα. Ενώ, παρά τη σκληρή στάση του Βερολίνου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος-μετά το πέρας των εργασιών των G7- για επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

Η κυβέρνηση από την άλλη, προσδοκά σε μια συνολική λύση στο eurogroup της 22ας Μαΐου, ενώ το βασικό αφήγημα του πρωθυπουργού προς τους βουλευτές- ενόψει και της κρίσιμης ψηφοφορίας του Πολυνομοσχεδίου- είναι ότι «ψηφίζουμε μέτρα για να πάρουμε το χρέος».

Απώτερος στόχος άλλωστε είναι αμέσως μετά τη συμφωνία να γίνει δοκιμαστική έξοδος στις αγορές. Με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να δηλώνει σήμερα σε συνέντευξή του («Κεφάλαιο»), ότι: «στόχος της κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση είναι να βγει στις αγορές αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Αν αυτό γίνει και με την στήριξη της ΕΚΤ, τόσο το καλύτερο». Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι και σε διαφορετική περίπτωση δεν πρόκειται να αλλάξουν τα σχέδιά τους.