Αύριο στην ολομέλεια το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις

Μετά την σύσκεψη  αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτωνπου θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 το πρωί, ι θα ακολουθήσει η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής η συζήτηση για το κύριο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις των ενυπόθηκων ακινήτων.

Επίσης αύριο θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας σε ψηφοφορία τα πέντε κυβερνητικά νομοσχέδια, οι τροπολογίες και οι προτάσεις νόμου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ζήτησε να μην διαταραχθεί η λεπτή διαδικασία των διαβουλεύσεων.

Οπως ανακοίνωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου το κόμματος,  Πρόδρομος Προδρόμου, ο ΔΗΣΥ, αύριο θα παρουσιάσει ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής σχέδιο απόφασης για την ψήφιση των νομοθεσιών του πλαισίου αφερεγγυότητας πριν την 1η Ιανουαρίου 2015, που αναμένεται να αρχίσουν οι διαδικασίες των εκποιήσεων. Με στήριξη όλων των κομμάτων πλην του ΔΗΣΥ θα κατατεθεί η πρόταση νόμου που ετοίμασαν ΑΚΕΛ – ΕΔΕΚ για την προστασίας της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ θα συζητήσει το απόγευμα τις τροπολογίες που θα καταθέσει για το κύριο νομοσχέδιο που αφορά τις εκποιήσεις των ενυπόθηκων ακινήτων.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του ΔΗΣΥ, βουλευτής Πρόεδρος Προδρόμου δήλωσε ότι αύριο είναι «ημέρα των αποφάσεων»

Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει προσπάθειες μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα να προβλέψουμε και να εστιάσουμε την προσοχή σε διάφορα πράγματα που πρέπει να διορθωθούν και ανέφερε ότι τα περισσότερα αφορούν στην προστασία τόσο της οικονομίας της χώρας όσο στην προστασία των πολιτών.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι οποιαδήποτε νομοθεσία και αν ψηφιστεί αύριο, η πολιτική του ΔΗΣΥ και της Κυβέρνησης -και ο ΔΗΣΥ έχει αυτή την ευθύνη- είναι ότι όταν θα ισχύσει η νομοθεσία για εκποιήσεις που θα αφορά κατοικίες, όχι την πρώτη κατοικία, όχι φθηνές κατοικίες, όλες οι κατοικίες εξαιρούνται από διαδικασία εκποιήσεων μέχρι την 1/1/15.

Συνεχίζοντας είπε πως η ευθύνη η δική μας είναι ότι μέχρι την 1/1/15 θα πρέπει να λειτουργήσει το σύστημα αφερεγγυότητας το οποίο θα προστατεύσει τις ευάλωτες ομάδες οι οποίες ακούσια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχουν προσωρινά προβλήματα να ανταποκριθούν στα χρέη τους.

«Στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας ο ΔΗΣΥ θα παρουσιάσει σχέδιο απόφασης της Βουλής και ελπίζουμε και αναμένουμε ότι θα ψηφιστεί, με την οποία θα δεσμεύεται η πολιτεία, κυβέρνηση και κοινοβούλιο, ότι θα παρουσιάσουν όλα τα νομοθετήματα για τα σχέδια για το σύστημα αφερεγγυότητας» είπε ο κ. Προδρόμου.

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει φέρει νομοσχέδια ούτως ώστε πρώτον να καταργηθεί επιτέλους η δυνατότητα που είχαν στα χρηματοοικονομικά οι τράπεζες να μετέρχονται καταχρηστικές πρακτικές και δεύτερον να μην μπορούν να χρεώνουν οποιαδήποτε επιτόκια θέλουν σε περίπτωση που κάποιο δάνειο είχε προβλήματα.

Καταλήγοντας είπε ότι η ψήφιση αυτής της νομοθεσίας με την οποία στο εξής οι τράπεζες δεν μπορούν να αλλάζουν από μόνες τους τα επιτόκια θα θωρακίσει τους πολίτες της χώρας και ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ θα ψηφίσει τα νομοσχέδια της Κυβέρνησης με την ελπίδα ότι δεν θα τύχουν διαφοροποιήσεων οι οποίες θα θέσουν εν αμφιβόλω ολόκληρη την προσπάθεια που κάνουμε, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ο ΔΗΣΥ να υπερψηφίσει την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ για σύνδεση του νόμου με το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Ο ΓΓ και βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την αγανάκτηση και την πικρία του «γιατί καθώς η Βουλή μαζί με τη Κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μια λειτουργική και κατά το δυνατόν δίκαιη λύση στο πρόβλημα με το νόμο για τις εκποιήσεις, φαίνεται ότι οργιάζουν ανυπόστατες και επικίνδυνες φήμες».

Εξέφρασε τη θέση ότι ‘κάποια κέντρα αποφάσεων τα οποία δεν έχουν καταφέρει να πείσουν με τα επιχειρήματα τους φαίνεται ότι προσπαθούν να πείσουν με εκβιασμούς, φήμες και πανικό. Αυτές οι συμπεριφορές είναι εγκληματικές και καλώ τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν τη πηγή από την οποία έχουν ξεκινήσει αυτές οι φήμες και να τους οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Ο κ. Περδίκης είπε ότι η λειτουργικότητα του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις δεν μπορεί να αναζητείται σε θνησιγενείς προτάσεις νόμου.

Ανέφερε ότι οι Οικολόγοι θα υποστηρίξουν την πρόταση του ΔΗΚΟ με όλες τις επιφυλάξεις νοουμένου ότι θα υπάρξει άρρηκτη διασύνδεση με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις.