Αύριο η νενομισμένη – Ποιοί “κλειδώνουν” στο νέο υπουργικό

Το απόγευμα της Πέμπτης ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει και επίσημα το «τιμόνι» του κράτους, για την επόμενη πενταετία, με τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον της Βουλής.

Ο κ. Αναστασιάδης θα παρουσιάσει τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησής του, η οποία δεν χρειάζεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, σύμφωνα με το πολιτειακό σύστημα της Κύπρου.

Εντός της ημέρας αναμένεται να έχει ανακοινωθεί και επισήμως η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

Ήδη έχουν επισήμως ανακοινωθεί οι υπουργοί Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, στελέχη του ΔΗΣΥ αναλαμβάνουν τα υπουργεία Εσωτερικών, Συγκοινωνιών και Έργων, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών, καθώς και το δύσκολο έργο της ενημέρωσης για το κυβερνητικό έργο.

Ο μέχρι σήμερα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Συγκοινωνιών – αν και φαίνεται υποψήφιος και για το υπουργείο Παιδείας – οι βουλευτές Χάρης Γεωργιάδης και Ιωνάς Νικολάου τα υπουργεία Εργασίας και Δικαιοσύνης, αντίστοιχα, το υπουργείο Εσωτερικών ο πρόεδρος του δημοσιογραφικού συγκροτήματος «ALFAMEDIA» και πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ και υπουργός του Γλ. Κληρίδη, Σωκράτης Χάσικος.

Τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου θα αναλάβει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος είχε υπηρετήσει στην ίδια θέση για ένα διάστημα επί προεδρίας Κληρίδη και παραιτήθηκε οικοιοθελώς για λόγους αρχής σε θέματα εξυγίανσης και διαφθοράς της δημόσιας ζωής της Κύπρου.

Ως προς τη συμμετοχή του ΔΗΚΟ, αναμένονται οι τελικές αποφάσεις του προέδρου του κόμματος Μάριου Καρογιάν για τα χαρτοφυλάκια των υπουργείων Παιδείας, Αμυνας, Υγείας και Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Ο Κυριάκος Κενεβέζος, γενικός γραμματέας του κόμματος, φέρεται ως επικρατέστερος για τη θέση του υπουργείου Παιδείας, αν και αρχικά το όνομα που συζητείτο για το συγκεκριμένο υπουργείο ήταν του Βασίλη Πάλμα, ο οποίος φαίνεται να καταλήγει στο υπουργείο Άμυνας.

Για το ίδιο υπουργείο συζητείται και το όνομα του Φώτη Φωτίου. Για το υπουργείο Υγείας, ο Μάριος Καρογιάν πρότεινε τον γιατρό Μάριο Φυλακτού και για το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας τον διευθυντή Ανατολικής Μεσογείου της Microsoft και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), Γιώργο Λακκοτρύπη.

Στο ΕΥΡΩΚΟ φαίνεται να ανατίθεται το υπουργείο Γεωργίας με δύο επικρατέστερους υποψήφιους, τον Μιχάλη Γιωργάλλα και τον Νίκο Κουγιάλλη.

Πάντως, με βάση τις πληροφορίες για το νέο κυβερνητικό σχήμα, σχολιάζεται αρνητικά το γεγονός ότι δεν υπάρχει γυναικεία εκπροσώπηση και παρουσία τεχνοκρατών. Η φίλα προσκείμενη κατά την προεκλογική εκστρατεία στον Ν. Αναστασιάδη εφημερίδα «Πολίτης» επισημαίνει σήμερα για το νέο υπουργικό: «Πέντε υπουργοί από τα παλιά και επτά καινούργιοι στο νέο σχήμα».