Αύξηση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης

Η αλλαγή στο όριο του ετήσιου εισοδήματος και της ακίνητης περιουσίας, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των δικαιούχων του επιδόματος  θέρμανσης, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περισσότερα από 4.000.000 εκατομμύρια νοικοκυριά.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο οικονομικών έχει αποφασίσει την αυξηση του ορίου του ετήσιου επιδόματος, που για τους άγαμους ανέρχεται στις 25.000 ευρώ (αντί των 14.000 ευρώ που είχε αρχικά αποφασισθεί), ενώ για τους έγγαμους το εν λόγω όριο ανέρχεται στο ποσό των 35.000 ευρώ (αντί των 23.350 ευρώ), ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο , μέχρι τα τρία.

Για παράδειγμα το εισοδηματικό όριο για μία οικογένεια με ένα τέκνο αγγίζει τις 38.000 ευρώ, με δύο τέκνα τις 41.000 ευρώ και με τρία και πλέον τέκνα τις 44.000 ευρώ .

Αναφορικά με τα όρια της ακίνητης περιουσίας, δικαιούχοι θα είναι οι άγαμοι κάτοχοι ακίνητης περιουσίας συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ (αντί των 100.000 ευρώ) , καθώς και οι έγγαμοι κάτοχοι ακίνητης περιουσίας συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ (αντί των 150.000 ευρώ που είχε ορισθεί αρχικά).

Όσον αφορά τα τετραγωνικά της θερμαινόμενης κύριας κατοικίας, στην περίπτωση που δεν υπερβαίνουν τα 120 τ.μ. , τότε θα επιστρέφεται ολόκληρο το ποσό, αντίθετα για περισσότερα τετραγωνικά το ποσό της επιστροφής θα περιορίζεται μέχρι το τμήμα εκείνο που αντιστοιχεί στα πρώτα 120 τ.μ. .

Οι ρυθμίσεις αυτές αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη με σχετική υπουργική απόφαση, ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται να λειτουργήσει για πρώτη φορά η ηλεκτρονική εφαρμογή για την καταγραφή των δικαιούχων για την είσπραξη του επιδόματος, στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Η επιστροφή του φόρου θα επιδίδεται στον δικαιούχο δέκα με δεκαπέντε ημέρες μετά την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης. Προκειμένου οι δικαιούχοι να μπορέσουν να λάβουν το σχετικό επίδομα θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους, στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ., η οποία στην συνέχεια θα διενεργεί διασταύρωση των αναγραφόμενων στην αίτηση στοιχείων με τα στοιχεία όσων έχουν προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης, μέσω του συστήματος “ΗΦΑΙΣΤΟΣ”.

Η επιστροφή του φόρου για τον κάθε δικαιούχο, ένοικο πολυκατοικίας, θα  γίνεται με βάση τον πολλαπλασιασμό των λίτρων πετρελαίου που αγόρασε η πολυκατοικία , επί τα χιλιοστά  του κάθε διαμερίσματος και το ποσό αυτό θα πολλαπλασιάζεται με το ποσό των 0,28 ευρώ.

 

Πηγή : imerisia.gr