Αϊντα: Οι ηγέτες αποφάσισαν επιτάχυνση των συνομιλιών

Συμφώνησαν στην επιτάχυνση των συνομιλιών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, στη σημερινή πρώτη τους κοινή συνάντηση με το νέο ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπάρθ Αϊντα,

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο κ. Αϊντα, οι Νίκος Αναστασιάδης και Ντερβίς Ερογλου αποφάσισαν να συναντιόνται δύο φορές το μήνα.

Ο κ. Αϊντα ανέγνωσε κοινή δήλωση των ηγετών μετά τη σημερινή συνάντηση, την πρώτη μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και την πρώτη μετά την ανάληψη των δικών του καθηκόντων.

Στη δήλωση αναφέρεται ότι οι ηγέτες συναντήθηκαν σήμερα σε φιλική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα μετά τις καρποφόρες συνομιλίες που είχαν χθες βράδυ στο δείπνο.

Οι ηγέτες, συνέχισε, αξιολόγησαν την κατάσταση πραγμάτων στις συνομιλίες μέχρι στιγμής και συμφώνησαν ότι οι διαπραγματευτές και οι ομάδες τους έχουν ολοκληρώσει την κατάθεση προτάσεων σε όλα τα θέματα. Έχουν επίσης, είπε, αναγνωρίσει το μεγάλο όγκο εργασίας που έχει γίνει για ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης των συνομιλιών.

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Αϊντα, οι ηγέτες έχουν επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή τους να οδηγήσουν τις συνομιλίες με τρόπο αλληλένδετο, προσανατολισμένο προς την επίτευξη αποτελεσμάτων μέσα από μια προσέγγιση οφέλους και για τις δύο πλευρές (win win approach), με στόχο την επίτευξη μιας διευθέτησης το συντομότερο δυνατό.

Σημείωσε ακόμη ότι μετά τη διαδικασία αυτή, οι ηγέτες συμφώνησαν στη διεξαγωγή ταυτόχρονων χωριστών δημοψηφισμάτων, προκειμένου να τερματιστεί το απαράδεκτο στάτους κβο, όπως αναφέρεται και στην Κοινή Διακήρυξη.

Ο κ. Αϊντα συνέχισε λέγοντας ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προχωρήσουν στην επόμενη φάση των δομημένων συνομιλιών και για το λόγο αυτό έδωσαν οδηγίες στους διαπραγματευτές τους να εισέλθουν σε εντατικές συνομιλίες, με στόχο να γεφυρώσουν το χάσμα μέσω πραγματικών διαπραγματεύσεων επί ανεπίλυτων ουσιωδών θεμάτων

Επίσης, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι οι συνομιλίες πρέπει να επιταχυνθούν και για το λόγο αυτό η συχνότητα των συναντήσεων θα αυξηθεί και θα συναντώνται τουλάχιστον δύο φορές το μήνα.

Τέλος, ανέφερε ο κ. Αϊντα, οι ηγέτες εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στην ειδική αντιπρόσωπο Λίζα Μπατενχάϊμ για την συνεισφορά τις στη διαδικασία των συνομιλιών τους τελευταίους πέντε μήνες κατά τους οποίους ασκούσε καθήκοντα ειδικού συμβούλου.