Αφισορύπανση από κομματικές νεολαίες. Αυτή η ”κολόνια” κρατάει χρόνια…*

* Του Σταύρου Χατζησάββα

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, και παρά τις σχετικές νομοθεσίες οι οποίες είναι σε ισχύ, συγκεκριμένες νεολαίες, ως επί το πλείστον των δυο μεγάλων πολιτικών κομμάτων, εξακολουθούν ανενόχλητες, πριν και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, να προκαλούν σε δήμους και κοινότητες της Κύπρου αφισορύπανση. Ο σκοπός τους δεν είναι άλλος από του να προωθήσουν πολιτιστικές τους εκδηλώσεις – φεστιβάλ ή να έρθουν σε επικοινωνία με πρωτοετείς φοιτητές. Αυτές τις αφίσες τις τοποθετούν σε πασσάλους της ΑΗΚ, σε οδικές πινακίδες, σε πασσάλους οδικού φωτισμού, σε κορμούς δέντρων κ.α.

Εδώ και χρόνια ο ίδιος προσωπικά κάνω καταγγελίες στην αστυνομία όμως ποτέ δεν έλαβα καμία απάντηση, ποτέ δεν είδα να κάνει η αστυνομία το οτιδήποτε για εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και επιβολή σχετικών προστίμων. Φανταστείτε τι άσχημη εικόνα εκπέμπουμε σε ξένους τουρίστες και επισκέπτες μας, όταν οι δρόμοι είναι γεμάτοι από τέτοια αφισορύπανση, ενέργειες απαράδεκτες και αντιπεριβαλλοντικές οι οποίες σχετίζονται με εκδηλώσεις που τυγχάνουν χρηματοδότησης και από κρατικούς φορείς. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να γίνει αναφορά ότι εδώ και αρκετά χρόνια το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών έφερε στην επιφάνεια αυτό το πρόβλημα και με ανακοινώσεις, αλλά και με σχετική αλληλογραφία σε αρμόδιους φορείς και τμήματα της κυβέρνησης, ζητούσε τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων.

Διερωτάται κανείς εύλογα αν χρειάζονται όλα αυτά τα έξοδα και η αφισορύπανση, την εποχή των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων, του διαδικτύου, ακόμα και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως του Facebook, του twitter κλπ.

Και ερωτώ ευθέως τον Αρχηγό της Αστυνομίας να μας πει γιατί αφήνουν ανενόχλητες τις νεολαίες των δυο μεγάλων πολιτικών κομμάτων να ρυπαίνουν τις πόλεις και τα χωριά μας; Μήπως με αυτή την ανοχή δίνουν την δυνατότητα ή το άτυπο ”δικαίωμα” σε κάθε επιχείρηση να αρχίσει την αφισορύπανση;

Πότε κύριε Αρχηγέ της Αστυνομίας επιτέλους θα προχωρήσετε σε άμεση δράση; Οι παρανομούντες εδώ και τόσα χρόνια έχουν όνομα και επίθετο ακόμα και ταχυδρομική διεύθυνση. Ζητάμε την επιβολή αυστηρών προστίμων από την Αστυνομία, ζητάμε να αυξηθούν οι περιπολίες και να συλλαμβάνονται οι παρανομούντες. Ζητάμε όπως κάθε φορά που εντοπίζονται τέτοια περιστατικά εκτός από αυστηρά πρόστιμα να εξαναγκάζονται οι παρανομούντες να αποκαθιστούν τις περιοχές που προκάλεσαν αφισορύπανση. Αυτό το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και θα πρέπει να το δουν με θετική προσέγγιση και οι αρχές τις τοπικής αυτοδιοίκησης τα συνεργεία καθαρισμού των οποίων κάθε καλοκαίρι υποφέρουν από αυτή την κατάσταση.

Τέλος απευθύνω δημόσια έκκληση προς τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου Πρόεδρο ΔΗΣΥ και κ. Άντρο Κυπριανού Γενικό Γραμματέα ΑΚΕΛ να συγκρατήσουν τις ρυπογόνες ορδές των κομματικών τους οργανώσεων νεολαίας για να τελειώνουμε με αυτές τις απαράδεκτες και αντιπεριβαλλοντικές συμπεριφορές.
*Επαρχιακός Λειτουργός Κινήματος Οικολόγων Λάρνακας